Invitation til pressemøde
Mød en kongelig hofleverandør
Fredag den 6. september kl. 10.00 i Tørvecafeen, Stendyssevej 14, Stenvad
ND Shii-take kan nu kalde sig "kongelig hofleverandør". Forleden blev nemlig fire kilo friske økologiske svampe fra Nørre Djurs leveret til Hotel Randers og serveret under Dronningens besøg ved Randers byjubilæum. Men også ved flere andre lejligheder har svampene fundet vej til dronningens bord, blandt andet ved hendes 60 års fødselsdag på Amalienborg.
Shii-take er en af de bedste spisesvampe, der findes. Den sammenlignes i smag med svampe som kantareller og Karl Johan. Svampen er blevet produceret i århundreder i Asien. Efter 2. verdenskrig eksploderede produktionen af shii-take i Asien. I dag er shii-take den næstmest producerede spisesvamp i verden.
"Shii-take" har fået sit japanske navn efter shii-træet, der tilhører egefamilien, og "take" det japanske ord for svamp
ND Shii-take dyrker shii-take svampene på naturens egne præmisser, hvilket bl.a. betyder, at vand er det eneste, svampene får under vækst, og de er statskontrolleret økologiske. Nyfældede egestammer podes med mycelium, og efter en lagringstid nedsænkes stammerne i vand et døgn, hvorefter svampene spirer frem efter få dage. Der kan høstes flere gange om året i flere år på samme stamme, hvorefter veddet er spist op, og stammen kasseres. Der produceres årligt omkring 12 tons svampe, der sælges enten direkte til danske hotel- og restaurationskøkkener eller via Gasa i Århus.
Sæsonen går fra marts til november og afhænger af lys og varme. ND Shii-take har planer om at forlænge sæsonen hen over vinteren ved at installere opvarmning i væksthusene. Brændslet er udfasede stammer fra produktionen.
Shii-take er en af de bedst studerede spisesvampe. Brug af shii-take i madlavningen giver er lang række sundhedsmæssige fordele. Mange videnskabelige undersøgelser har vist, at shii-take har gode egenskaber, der styrker immunforsvaret, og sænker kolesterol-indholdet i blodet. Endvidere har shii-take visse sygdomsbekæmpende egenskaber i tests på både dyr og mennesker, blandt andet med en cancerhæmmende effekt. Produktet har desuden opnået den ære at blive optaget i den danske slowfoodguide, hvor der kun optages fødevarer af særlig høj kvalitet.
DR2 viser den 12. september 2002 kl. 19.30 en halv times program om produktionen af de asiatiske svampe på Djursland.
På pressemødet deltager foruden borgmester Jens Peter Jellesen også svampeprojektets daglige leder Nedzad Musa samt udviklingschef Hans Jørgen Pedersen. Der serveres smagsprøver, og der gives en rundvisning i produktionsområdet.
Yderligere oplysninger: Nedzad Musa, tlf. 86 38 19 77 / 29 25 00 44.