Artikler på Nørre Djurs Net
Så langt øjet rækker – og lidt til

Overskriften er navnet på et nyt aktiveringsprojekt for ledige i Nørre Djurs, som folkene på Stenvad Mosebrugscenter har fået 3,7 mill. kr. i EU-støtte til at realisere. Egentlig er det blot en fortsættelse af det aktiveringsarbejde, der i forvejen finder sted her, men idémændene bag det hele håber på en langt mere direkte deltagelse af alle parter, og heriblandt det lokale erhvervsliv.

Læs mere hér!

Allerede nu gør vi opmærksom på, at det nye aktiveringsprojekt bliver sat i gang med en såkaldt startkonference i Tørvecaféen tirsdag d. 15. januar fra kl. 16. Her vil man gerne se så mange som muligt af de fremtidige samarbejdspartnere til en snak om selve indholdet af projektet, da det bliver en forudsætning for projektets succes, at alle parter bliver levende deltagere, så man opnår en høj grad af ansvarlighed både hos de lokale erhvervsdrivende, politikerne, de som skal aktiveres og de øvrige deltagere i projektet.
Nørre Djurs Erhvervsråds formand, Peter Madsen fra Ramten, konsulent Ellen Jensen fra Formidlingscenter Århus, projektleder Hans Jørgen Pedersen fra Mosebrugscentret og vores lokale beskæftigelseskonsulent Holger Poulsen vil alle bidrage til at sætte debatten i gang, og man håber på denne måde hurtigst muligt at kunne få sat handling bag alle de fine ord.
Når vi allerede omtaler denne konference, er det fordi, arrangørerne gerne vil have, at så mange interesserede som muligt melder sig senest d. 8. januar enten telefonisk på 87 79 32 20 eller pr. e-mail på adressen:
info@stenvadmosebrugscenter.dk

Vil du gerne sætte dig ind i selve idégrundlaget for det nye projekt, kan du læse det her:

Stenvad-mosebrug-logo.jpg (21273 bytes)

"Idégrundlag
I Nørre Djurs Kommune fylder integration, arbejdsfastholdelse og aktivering af de socialt marginaliserede grupper meget.
Gruppen består af revalidender, flygtninge/indvandrere, kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere. De kendetegnes ved at have oparbejdet en uoverskuelig stor afstand til arbejdsmarkedet på grund af lang tids ophold i bistandssystemet.
Deres mobilitet er noget begrænset, bl.a. på grund af den dårlige offentlige transportmulighed, som mange er afhængige af. De færreste har egen bil, ja, mange ikke engang et kørekort.
Det kan også være vanskeligt for de svage grupper at finde den rette arbejdsplads i vores kommune, der jo helt mangler store virksomheder. Derfor vil det være ønskeligt, at de eksisterende virksomheder selv er bevidste om, at der ligger en opgave, der skal løses, og som bedst gennemføres i et kvalificeret samarbejde mellem kommunen og erhvervslivet.
Projektdeltageren skal være det centrale omdrejningspunkt fra starten. Der skal fokuseres på det, den ledige kan og/eller på en manglende erhvervserfaring. Der kan også være helbredsproblemer og/eller handicaps og/eller manglende personlig kompetence eller andre problemer udover ledighed.
Det er et mål, at projektdeltagerne motiveres til at være aktive og påtage sig et medansvar for deres eget liv og udvikling.

Barrierer nedbrydes
Igennem et samarbejde mellem alle parter nedbrydes de barrierer, der især er vedrørende integration i erhvervslivet af flygtninge/indvandrer-gruppen og de socialt svage grupper. Parterne kommer gennem forløbet til at kende hinanden fordomsfrit og på "samme boldgade".
Målet er, at den ledige efter praktikperioden opnår og fastholdes i ordinær beskæftigelse i det omfang, vedkommende kan klare. Samtidig får de eksisterende virksomheder og institutioner opbygget og uddannet en kvalificeret arbejdskraftreserve, der kan træde ind, når behov for arbejdskraft opstår.
Der skal i hele projektforløbet stilles samme krav til projektdeltagerne som på det normale arbejdsmarked.

Projektgruppe
Der etableres en projektgruppe med:
1 repræsentant fra hver af de samarbejdende organisationer
2 repræsentanter fra det private erhvervsliv
1 repræsentant fra de offentlige institutioner
Vicesocialchefen i Nørre Djurs Kommune
Den projektansvarlige
Projektledelsen
2 projektdeltagere

Projektgruppens opgave er at være koordinerende i forhold til projektets gennemførelse, dets løbende udvikling, planlægning og opfølgning på halvårlige temakonferencer i tæt samarbejde med projektets evalueringsinstans.
Aktiviteterne for projektdeltagerne opdeles i 4 faser:
Fase 1: Visitation
Fase 2: 0-3 måneder Motivation
Fase 3: 3-6 måneder Kompetenceudvikling/Praktik
Fase 4: 6-? Måneder Implementering/beskæftigelse

Information
Projektet gøres synligt i samfundet. Offentligheden får adgang til at følge projektet via dets hjemmeside, igennem nyhedsbreve og en fortløbende pressedækning. Målet er at motivere lokalbefolkningen til en erkendelse af et fælles socialt medansvar for alle borgere i kommunen.
De lokale virksomheder og deres ansatte, de faglige organisationer, gæstelærere og virksomhedskonsulenter på projektet inddrages i et netværk, med henblik på social og faglig udveksling.

Efteruddannelse
For at idéen skal lykkes, iværksættes parallelt med, at projektet igangsættes og afvikles, to efteruddannelses-forløb:
For projektdeltagerne iværksættes individuelle vejlednings- og rådgivningsforløb. Der etableres fælles kursusforløb i arbejdspladsadfærd, -kultur-, -sprog og –normer.
På aktørniveau arbejdes der fra første dag væk fra de traditionelle faglige funktionsopdelinger hen til tværfaglige teams med det formål:
a) at inspirere og tilegne sig brugbar viden om andre arbejdskulturer og –normer.
b) at afmystificere de 2 kulturers opfattelse af hinanden
c) at tydeliggøre primære og sekundære parametre for at opnå succes i det individuelle forløb for projektdeltagere
d) at opnå begrebet tværfagligt samarbejde som noget ægte reelt uden fordomme, men i ligeværdigt kollegialt samarbejde

Finansiering
EU`s socialfond har bevilget ca. 3,7 mill. kr. til udviklingsprojektet for 2002 og 2003."

Skrevet af gruppen bag projektet "Så langt øjet rækker – og lidt til"

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Bragt af Rex, redaktion 11, den 19-12-01
Copyright Nørre Djurs Net 2001