Artikler på Nørre Djurs Web
Afghanistans nye regering siger ja til fredsstyrke på 5000 mand

Afghanistans overgansgråd, der lørdag overtager magten i det krigshærgede land, er nu klar til at acceptere udstationeringen af en international fredsstyrke på 5000 mand, rapporterer BBC.


18dec_fredsstyrke_afghan_400.jpg (17401 bytes)
Den britiske general John McCall, der her taler med journalister i Kabul, skal stå i spidsen for fredsstyrken.

Hidtil havde rådets kommende indenrigsminister og forsvarsminister blot villet sige god for 1000 udenlandske styrker, men fredsstyrkens leder, den britiske general John McColl, ser efter to dages forhandlinger i Kabul ud til at have fået en aftale på plads. Fredsstyrken skal bl.a. sørge for stabilitet og sikkerhed omkring den afghanske hovedstad, men dens rolle og opgave er fortsat ikke helt afklaret.
Overgangsrådets leder, Hamid Karzai, skal tirsdag i Rom mødes med den tidligere afghanske konge Mohammed Zahir Shah, og Karzai sagde tirsdag formiddag ifølge CNN, at han håber, de første internationale soldater vil være op på plads inden lørdag.

NATO-møde om udstationering
Og NATO's forsvarsministre drøfter tirsdag og onsdag i Bruxelles sammensætningen og størrelsen af fredsstyrken. USA's forsvarsminister, Donald Rumsfeld, vil også underrette sine alliancepartnere om, hvordan USA vurderer de seneste måneders militæraktion i Afghanistan.
NATO's generalsekretær George Robertson sagde ved mødets åbning, at sikkerhedsberedskabet bør revurderes som følge af terrorangrebet på USA. Samtidig understregede han betydningen af et udbygget samarbejde med Rusland.
USA og Storbritannien indledte bombeaktionerne mod Taleban-militsen og al-Qaeda-netværket som gengældelse for terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon, og det er første gang siden 11. september, at Rumsfeld nu mødes med sine NATO-kolleger.

Tvivl om styrkens sammensætning
Det haster med at få sammensat styrken, så en fortrop kan udstationeres nogenlunde samtidig med, at det FN-støttede afghanske overgangsråd tiltræder lørdag. Og hidtil har den afghanske Nordalliances repræsentanter i rådet altså ønsket en sikkerhedsstyrke på maksimalt 1000 mand.
Den tyske forsvarsminister Rudolf Scharping har betegnet en styrke på 1000-2000 soldater som uacceptabel. Og Rumsfeld sagde søndag i Kabul, at en styrke bør være på mellem 3000 og 5000 mand - og ifølge BBC ser det nu altså ud til, at fredsstyrken bliver i den størrelsesorden.

NATO satte efter terroraktionen i september sin artikel 5, den såkaldte musketéred i kraft, om at angrebet på USA blev opfattet som et angreb på alle 19 NATO-lande. Ud over at drøfte Afghanistan og den militære tilstedeværelse på Balkan skal NATO-ministrene også holde et møde med russiske repræsentanter og diskutere nedrustning og USA's nej til ABM-traktaten.

Kilde: Reuters / BBC

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Mads, redaktion 04, den 12- 18-01
Copyright Nørre Djurs Web 2001