Artikler på Nørre Djurs Web
Figenblad mod terrorlov

Terrorloven bærer præg af man vil gøre sig gode venner med USA, mener Bjørn Elmquist

EU's terrordefinition kan stadig risikere at ramme demonstranter, faglige aktioner eller indsamling af støtte til befrielsesbevægelser.
Det figenblad, som justitsministrene har vedtaget i form af en tillægserklæring til terrorpakken, er ikke nogen garanti for, at "forstyrrelser af offentlig orden" ikke bliver omfattet af terrorloven.
En sådan erklæring er nemlig ikke juridisk bindene, det er blot en politisk erklæring, siger Tony Bunyan, redaktør for tidsskriftet Statewatch i London.

Han suppleres af forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, der forudser en lang række sager ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, når de enkelte lande engang har gennemført den lovgivning, de nu har forpligtet sig til i EU.
- Det er vigtigt at vi opfatter dette her også som et angreb på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Vi må bruge konventionen som et værn. Det er, som jeg ser det, stort set den eneste udvej, siger Bjørn Elmquist til Dagbladet Arbejderen.
I torsdags vedtog EU's justitsministre en fælles definition af terrorisme. Men udbredt kritik fra menneskeretsgrupper, forsvarsadvokater og andre om, at forslaget ville kunne ramme for eksempel modstandsbevægelsen under krigen og demonstranter mod EU, fik justitsministrene til at vedtage en tillægserklæring.

I erklæringen siger Rådet, at rammeaftalen kun dækker lovovertrædelser, som er en trussel mod EU-landenes "demokratiske retssamfund og den civilisation, disse samfund bygger på".
Aftalen kan ikke tolkes, så den indbefatter "dem, der har handlet i den hensigt at bevare eller genopbygge disse demokratiske værdier, som det var tilfældet i nogle medlemslande under Anden Verdenskrig".
Ligeledes kommer personer, der "udøver deres demokratiske ret til at tilkendegive deres mening" heller ikke ind under rammeaftalens definitioner, står der i erklæringen.
Det er et hastværksarbejde, som politikerne ikke kan være bekendt, erklærer Elmquist.
- Også til politiske erklæringer må man have et vist krav om kvalitet. Det bærer voldsomt præg af, at hensigten helliger midlet, og at det, der har været formålet med det, har været at gøre sig gode venner med USA.

At Folketinget skulle tænkes at stoppe loven, anser Elmquist for utænkeligt i den nuværende situation.
- Jeg er bange for, at et flertal i Folketinget vil smække hælene sammen og sige ja til alt det her, konstaterer Bjørn Elmquist.

Kilde :Dbl-A /


[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Mads, redaktion 04, den 12- 10-01
Copyright Nørre Djurs Web 2001