Artikler på Nørre Djurs Web
"Demokratidende" vandt

I forgårs kunne vi fortælle om, at 10. klasse på Djurslands Efterskole i Fjellerup havde vundet Randers Amtsavis` konkurrence om at skrive områdets bedste ungeavis over temaet Demokrati. Det var en usædvanlig flot præstation, så derfor har vi kigget lidt nærmere på indholdet.

Efterskoleeleverne kommer rigtigt flot rundt om begrebet demokrati, både lokalt, på landsplan og i det store globale perspektiv. Der er noget om forskellige ungdomsorganisationers holdninger til, hvornår indvandrere skal have stemmeret i Danmark. Dette bliver også belyst med andre artikler om, hvordan mange af disse kommer fra lande med totalitære styrer. Forskellene på det repræsentative og det direkte demokrati bliver også forklaret, ligesom der bliver givet eksempler på, hvordan unge kan involvere sig i fremtidens politiske beslutninger gennem de politiske ungdomsorganisationer.
Fra det nære samfund her i Nørre Djurs har avisen en stor artikel om handicappedes muligheder for politisk indflydelse med udgangspunkt i unge på Fjellerup-institutionen Møllebækken. To af avisens medarbejdere behandler spørgsmålet om flertallets magt contra mindretallets muligheder, belyst gennem samtaler med Arne Trend-Poulsen fra Fjellerup og borgmester Leif Sørensen. Det er spændende at se, hvordan de unge på denne måde endevender de demokratiske begreber, som vi voksne avislæsere som oftest tager for givne.
I deres beslutning om at gøre Fjellerup-skolens avis til vinder har dommerkomitéen specielt hæftet sig ved en stor artikel om Nørre Djurs Kommune som ungdomskommune. Den synes vi også, læserne af NetNyt har fortjent at læse, så den har vi fået lov at bringe i sin helhed:

Pengene de unge ikke kendte til
I 1998 blev Nørre Djurs Kommune udpeget som ungdomskommune. De fik 1,2 mill. kr. til køb af faciliteter til de unge i kommunen. I dag er de unge bare ikke klar over, at der er blevet brugt 1,2 mill. kr. på dem.

Pengene er blevet fordelt på fire projekter, som skulle sikre en mere indholdsrig ungdom.
"Indflydelse og ansvar". Sådan lyder det første af de fire projekter. Projektet handler om at få egnens unge inddraget i et demokratisk fællesskab. Det er et forsøg på at fremme demokrati og medbestemmelse, der hvor unge færdes. På skolerne skal de unge have mulighed for at deltage aktivt i planlægning og gennemførelse af undervisningen. På bibliotekerne er der også blevet taget initiativ til at købe bøger, efter hvad man mente, var i de unges interesse.
Bøgerne interesserede bare ikke de unge, fortæller Eigil Kjærgaard fra Kommunen.
Derfor blev bøgerne ikke købt. I stedet har bibliotekerne købt computere, som måske vil tiltrække de unge. En undersøgelse foretaget i alle 9. klasser på Glesborg Skole viser dog, at der er stor interesse for læsning lige nu.
Den samme undersøgelse viser, at der er 10% af de unge, som gør noget for andre unge i kommunen, ved f.eks. at være med i et ungdomsråd.

Venner i udlandet
Det andet projekt kommunen ville beskæftige sig med, var "Internationale kvalifikationer". Nørre Djurs Kommune lavede et dramastykke og tog til Litauen og opførte det, for deres venskabskommune. I år skal dramaholdet til Tjekkiet og opføre endnu et stykke. Stykket vil blive lavet af de unge selv.
Ungdomsskolen i Ørum har hjulpet kommunen med nogle af projekterne. Det var f.eks. dem der stod for dramastykket. Inden for indsatsområdet "Internationale kvalifikationer" er en af hensigterne at give de unge oplysning om, hvordan de kan hjælpe til med at styrke demokratiet i det nye Europa. Undersøgelsen fra Glesborg Skole viser, at de unge ikke har hørt noget om hvordan de kan hjælpe med til at styrke demokratiet i det nye Europa. Hvad de unge heller ikke ved er, at der er udvekslingsmuligheder til landene i Øst- og Vesteuropa. Dette var dog hensigten at oplyse om. Per Larsen, som er ungdomskonsulent i Nørre Djurs Kommune, siger, at der er blevet fortalt om udvekslingen til møder i ungdomsklubben, og at det har stået i blade udsendt af ungdomsklubben.

Ungdomsklubben
Mange af de unge fra Glesborgs 9. klasser kommer i ungdomsklubben. Mandag aften er der seriøse møder for de unge i klubben og fredag er det et mere underholdende program, hvor der bliver danset og festet. Dog er der to regler for klubben: Intet drikkeri og stoffer før og mens man er i klubben. Den anden regel er, at der ikke skal være noget mobning.

IT
Det 3. projekt er kaldet "Ung adgang til informationsteknologi (IT)", hvorpå halvdelen af de 1,2 mill. kr. er blevet brugt. På Norddjurs Daghøjskole er der blevet indrettet et "legerum". Her er der månedligt en såkaldt "computer-bøvl-aften", hvor ca. 70 mennesker kommer, medbringende deres computer. I "legerummet" er der mulighed for at få hjælp til at lave hjemmesider og mulighed for at surfe på nettet. De fleste unge benytter sig af bøvl-aftnerne og synes, det er i orden, at halvdelen af de 1,2 mill. kr. bliver brugt på IT.
- Det er jo fremtiden, mener en af de unge.

Kommunen vandt
Det fjerde projekt er "Styrket vejledning og rådgivning". Der må man sige, at kommunen virkelig er slået igennem. Næsten alle fra undersøgelsen mener, at der er god vejledning og rådgivning for dem.

Fakta
Ud fra spørgeundersøgelsen hos de unge, mener halvdelen der bliver gjort nok for dem her i kommunen. Dog er der nogle aktiviteter, som de gerne vil have indført. De virker meget positive over for ungdomsskolen og ungdomsklubben i Ørum. Mange benytter sig af ungdomsskolen, hvor man kan blive undervist i medie, musik, motorlære, kreativt værksted, teater, osv.
Der er blevet dannet et ungdomsråd, som står for at arrangere aktiviteterne. I ungdomsrådet er 60% af medlemmerne unge mellem 15 og 25 år. Ud fra det kan man konkludere, at indsatspunktet om "ansvar og indflydelse" er delvist opnået.

Priviligerede unge
I Nørre Djurs Kommune er der blevet gjort noget for unge, som der måske ikke engang bliver tænkt på i andre kommuner i Danmark. De ytrer sig for at skabe et godt samfund for unge. Der bliver gjort noget for, at de unge tager del i ansvaret og får medbestemmelse. Alligevel er mange af de unge ikke klar over, at de har dette privilegium, og hvad der foregår i kommunen."

Skrevet af Anne Hjort og Mai Fredgaard i avisen "Demokratidende" fra Djurslands Efterskole i Fjellerup, vinder af Randers Amtsavis` konkurrence om at lave avis for unge om demokrati

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 12- 06-01
Copyright Nørre Djurs Web 2001