Artikler på Nørre Djurs Net
Flere liberaliseringer

Derfor krævede WTO's 48 "mindst udviklede lande" op til topmødet, at WTO anerkendte deres ret til at sikre deres egen fødevareproduktion mod EU og USA's dumping.
Det forslag blev dog skudt ned af WTO, inklusiv den daværende danske udenrigsminister, Mogens Lykketoft - af hensyn til den frie handel, naturligvis.
EU og USA derimod har ingen problemer med at holde den tredje verdens produkter ude af deres markeder. De henviser blot til, at kvaliteten ikke er god nok.
De 142 lande medlemslande der mødtes til WTO-topmødet, fastlagde hvilke emner der skal på dagsordenen på WTO's nye forhandlingsrunde.
Selvom de fattige lande udgør firs procent af medlemslandene, kom dette styrkeforhold ikke til udtryk i WTO's beslutninger.
Op til topmødet havde de fattige lande ellers udarbejdet en liste med 102 punkter, der beskriver hvordan tidligere løfter til ulandenes er blevet brudt, og hvordan tidligere planlagte liberaliseringer skaber uoverskuelige sociale og økonomiske problemer i ulandene.
Ingen af disse problemstillinger nævnes med ét ord i udtalelsen fra Qatar-topmødet.

De rige lande sætter dagsordenen
Det er endnu uklart, hvad der kommer ud af WTO-forhandlingerne. Men alene ved at kaste et blik på dagsordenen, som blev vedtaget i Quatar, får vi en fornemmelse af, hvem der har magten i WTO.
Ulandene kom til topmødet med en helt anden dagsorden end de rige lande: De havde håbet på at få lov til at beskytte deres egenproduktion af fødevarer. At kunne sikre investeringer mod kapitalflugt. At få ret til at benytte sig af de rige landes teknologi.
Samtlige af de store problemer som ulandene rejste skal "undersøges nærmere", lover WTO.
Derimod skal der konkret forhandles om en række af de rige landes problemer.
Udenlandske investorer skal have rettigheder i det land de investerer i. Tjenesteydelser skal liberaliseres. Patentregler sikres. Toldsatser på industrivarer skal væk. Der skal herske fri konkurrence - ikke bare imellem lande, men også indenfor hvert enkelt land.
Forhandlingerne løber over tre år, fra 2002 til 2005. I år 2003 mødes WTO-landene for at gøre status over resultaterne.

Kilde: dbl.arb. /mm

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Bragt af Mads, redaktion 04, den 03-12-01
Copyright Nørre Djurs Net 2001