Artikler på Nørre Djurs Web
Næste mål Irak ?

Bush udvider bekvemt definitionen af terrorisme til at omfatte lande, der mistænkes for at udvikle a-våben såsom Irak.

BOSTON – Er Irak næste mål i USA's krig mod international terrorisme?
Det spørgsmål har i længere tid været genstand for spekulation og fik yderligere næring, da præsident George W. Bush i mandags valgte at udvide sin definition af terrorister til stater, der ønsker »at terrorisere« andre lande med masseødelæggelsesvåben.
»De vil blive gjort ansvarlige,« sagde USA's præsident om Irak og Nordkorea.
I særdeleshed insinuerede han, at Saddam Hussein ville komme til at betale en høj pris, hvis han afviste at lade FN's våbeninspektører genoptage deres overvågning efter tre års pause.
Hidtil havde den amerikanske præsident defineret en terrorstat, som »et land, der giver husly til terrorister og finansierer dem«. Det er en definition, som tilhængere i Bush-regeringen af et angreb mod Irak har haft svært ved at bruge i forbindelse med terrorattentaterne mod World Trade Center og Pentagon.
Som udgangpunkt har fremtrædende amerikanske kommentatorer og politikere nægtet at tro, at flykapringerne kunne være planlagt og udført af et terrornetværk med base i et fattigt land som Afghanistan.
»Kun en stat ville være i stand til at gennemføre en så kompliceret aktion,« sagde William Webster, chef for CIA 1993-95, for to en halv måned siden.
Af flere grunde faldt mistanken straks på Irak. Landet har været USA's fjende nr. et siden krigen i Den Persiske Golf i 1990-91, hvor præsident George W. Bush' far af hensyn til flere nabostaters ønske lod diktatoren Saddam Hussein blive ved magten for at undgå en opsplitning af Irak i tre dele – en kurdisk stat i nord, en sunni-muslimsk stat i midten og en shia-muslimsk stat i syd.

Ubestridelige beviser
FN's våbeninspektører fandt i 1990'erne ubestridelige beviser på, at Saddam-regimet havde eksperimenteret med bakteriologiske vå-ben og forsøgt at rekvirere plutonium og teknologi til at udvikle en atombombe. For tre år siden blev FN-inspektørerne smidt ud, og selv om der ikke er blevet fremlagt dokumentation herfor, hævder USA nu, at Irak vier en del af sin øgede indtægt fra olieeksport til at fortsætte udviklingen af masseødelæggelsesvåben og missiler.
Tilhængere af en mere aggressiv amerikansk politik mod Irak – herunder anvendelse af militær magt til at styrte Saddams regime – har derfor ledt med lys og lygte efter beviser på irakisk involvering i terrorattentaterne. Indtil videre foreligger der kun gisninger og skrøbelige indicier på en forbindelse mellem al-Qaeda og Bagdad.
Det mest interessante spor er den egyptiske flykap-rer Mohammed Attas rejse til Prag i 2000 – og nogle siger en anden rejse i foråret 2001 – for at møde en irakisk efterretningsagent. Der foreligger ikke noget referat af, hvad de to mænd skal have talt om, men en nylig rapport i britiske Sunday Observer oplyser, at irakeren var oberst Muhammed Khalil Ibrahim al-Ani – en højt-stående agent i Saddam Husseins militære efterretnings-tjeneste Mukhabarat.
To irakiske afhoppere – begge fra Mukhabarat – slap ud af landet i oktober med hjælp fra oppositionsgruppen Iraqi National Congress og fortalte i interviews med amerikanske og britiske aviser, at Saddam-regimet i årevis har drevet en træningslejr for islamiske terrorister i Salman Pak syd for Bagdad. Her skulle de to afhoppere have set træning i bl.a. fly-kapring. Under gennemsyn af en fabrik nær Salman Pak – mistænkt for at fremstille bakteriologiske våben – fik FN-inspektører oplyst i midten af 1990'erne, at irakiske soldater blev trænet i anti-terror-aktioner i lejren.
»Men vi nærede en stærk mistanke om, at det forholdt sig omvendt,« siger Charles Duelfer, vicedirektør for FN's Irak-kommission i perioden.
Bush-regeringen har fra starten slået fast, at krigen i Afghanistan mod Taleban og al-Qaeda udgør første fase i en langvarig offensiv mod international terrorisme. Men det har aldrig stået klart, hvilke mål USA vil forfølge i anden fase og med hvilke midler.

Tre nye mål
Nu da første fase næsten er overstået taler anonyme regeringskilder om aktioner mod al-Qaeda og andre terrorgrupper i lande som Somalia, Sudan og Yemen – og muligvis Indonesien og Filippinerne. Øverst på listen står imidlertid den største udfordring, Irak. I store træk synes høgene at befinde sig i Pentagon og duerne i Udenrigsministeriet.
Hertil kommer magtens centrum – Det Hvide Hus – hvor sikkerhedsrådgiver Condoleezza Rice og flere af hendes rådgivere bruger en retorik, der næppe kan misforstås. Forleden kaldte hun Saddam Hussein »en gal mand« og sagde, at »Irak-problemet bliver vi nødt til at tage op på et eller andet tidspunkt«. Men det er langt fra givet, at USA blot vælger at gentage 'successen' fra Afghanistan med luftbombardementer og anvendelse af specialstyrker i det sydlige og nordlige Irak, hvor man kan forvente at finde udbredt folkelig sympati for at vælte den forhadte diktator Saddam Hussein.
Tidligere CIA-direktør William Webster og Pentagon-rådgiveren Richard Perle har i de seneste dage talt for denne angrebsmodel og kritiseret Bush-regeringen for at ignorere irakiske oppositionsgrupper i eksil som den indflydelsesrige Iraqi National Congres i London.
Bush' tvetydige formuleringer i mandags giver ammunition til begge fløje i regeringen. I Udenrigsministeriet håber man, at det er et forsøg på at lægge pres på Rusland under denne uges forhandlinger i Sikkerhedsrådet om indførelse af mere målrettede sanktioner mod Irak.
Høgene tolker præsidentens nye definition af international terrorisme som retfærdiggørelse af en militær aktion mod Irak.
»Hvis USA vitterligt ønsker at sende våbeninspektører tilbage til Irak, ville Bush formentligt have forsøgt ad diplomatisk vej at bygge en koalition af lande,« siger Richard Butler, tidligere direktør for FN's Irak-kommission, til Wall Street Journal.

Kilde : Wall Street Journal / INF

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Bragt af Mads, redaktion 04, den 28-11-01
Copyright Nørre Djurs Web 2001