De berygtede transfedtsyrer findes ikke kun i
industrimargarine. Også mejeriprodukter indeholder transfedt af næsten samme type, og
det er på tide, at forbrugerne får det at vide, mener Ernæringsrådets formand Arne
Astrup.

Det er på tide, vi erkender, at også mejeriprodukter som ost ideholder transfedt,
siger Ernæringsrådet.
- Transfedtsyrerne findes fortrinsvis i de fede mejeriprodukter,
og det er der vi i forvejen har alt det mættede fedt, som vi alligevel anbefaler
befolkningen at undgå. Og det er jo Kærgården, føde, ost og creme fraiche, siger Arne
Astrup.
Transfedt på varedeklarationen
Transfedt er hvert år er skyld i hundredevis af danskeres alt for tidlige død, fordi
transfedt er mindst dobbelt så slemt til at fremkalde åreforkalkning som almindeligt
fedt. Transfedtsyrerne er ved at blive fjernet fra industrimargarinen, men det kan man
ikke med mælkefedtet, siger Arne Astrup. Forbrugerne må selv undgå det.
Derfor mener Arne Astrup, at det ville være rart, hvis producenterne skev indholdet af
transfedt på varedeklarationen. Så kan forbrugerne vurdere, hvor meget transfedt man
får, og samtidig sammenligne produkterne.
Men den store mejerivirksomhed, Arla-foods, har imidlertid ingen planer om at oplyse
forbrugerne om, at deres varer indeholder transfedtsyrer.
- Det er en anden type en dén i industrimargarine, og desuden har forbrugerne brug for
den gode kalk i mælkeprodukterne, siger afdelingsleder Mette Myrup Christensen fra Arla
Foods.
Den vurdering er professor Ole Færgemann fra Århus Amtssygehus uenig i.
- Der er i hvert fald ikke noget, der tyder på, at transfedtsyrer i mælkeprodukter
skulle være mere uskyldige end transfedtsyrer i industrielt fremstillede margariner. Det
er på tide, at vi er opmærksomme på, at transfedtsyrer i mælkefedt sandsynligvis er
lige så skadeligt, som transfedtsyrer i margarinerne, siger Ole Færgemann.
Kilde: Ritzau /DR
|