I dag er det 210 år siden
den berømte General Olaf Rye blev født på gården Nærbø, Bø i Telemark.
Jubilæet bliver festligholdt med kransenedlægning, og opvisning af bl.a. "De
Danske Landssoldater" og "Det Søndenfjeldske Frivillige Musketer Corps i
tidsriktige uniformer og med fyldte patrontasker.
Blandt de Danske Landssoldater befinder sig kanonér Claus Christensen fra Ørum. Claus
er jo efterhånden kendt for sin interesse i gamle våben og sidst affyrede sin kanon i
Stenvad ved starten på børnekulturugen i efterårsferien.
Olaf Rye som tjenestegjorde hele 24 år i Rendsborg var en agtet leder af
sine soldater. Han faldt under kamp i Fredericia den 6.juli 1849 kl. 3.30 om morgenen.
Hvert år arrangeres en mindehøjtidelighed i Fredericia. De sidste årene har
Oberstløjtnant ved Ryes Kaserne Niels Ole Dyrn holdt mindetalen. Han deltager også ved
jubilæet i dag.
Grev Christian af Rosenborg som er dronning Margrethes fætter og direkte efterkommer af
Kong Christian WIII, kommer også. (Kong Christian WIII tog sig af Olaf Rye og hans venner
i Norge og Danmark.)
I Tyskland, Danmark og Norge findes en række mindesmærker efter
Generalen. Ryesgade finder man både i København, Horsens og Århus. I Århus er også et
værtshus opkaldt efter ham. Byster af Olaf Rye kan bl.a. findes på pladser I Fredericia,
Oslo og i hjembygden Bø. På Helgenæs findes de såkaldte "Ryes Skanser". I
Olaf Ryes venneforenings nyhedsbrev står der bl.a. om Helgenæs: Nogen dage før kampene
i Fredericia i juli 1849, besatte Olaf Rye skanserne på Helgenæs, efter at have trukket
de tyske styrker op gennem Jylland. Den 30. Juni blev 4 af hans bataljoner (5.brigade)
overført til Fyn, under ledelse af af Oberst Bentzen. Oberstens adjuntant var Olaf nevø
fra Bø. Olaf Rye fandt det først vigtigere at forblive ved resten af sit korps i
Nordjylland, men da tiden for afmarchen nærmet sig endrede hans opfattelse, og 1. Juli
ankom han Bogense. Hans offiserer og soldater var utilfredse over at en anden enn General
Rye havde fået kommandoen over dem. (Cit. Fra "Olaf Ryes venner" Vennebrev nr.
04, december 2000).
Fra samme udgave af vennebrevet står Generalens 5-rætters menu
beskrevet:
Gravet ørred med skogsrømme* og toast. - Paté af rensdyrkød og kyllingelever indbagt
med lammefilet. Serveret på en eng af urteblandet æblemos. - Sorbèt med skovbær og
mynte.- Skovduebryst med æblecidersauce. Serveret med kantarel/ Stensopp, rognebærgele
og gratineret spaetzle. - Cognacmarinerede multer med creme.
Dersom jeg har vidst at denne ret serveres på Bø Hotel i dag kunne det
næsten have lokket en gammel militærnægter til en indmeldelse i
soldaterforeningen
. Mon ikke General Rye i Århus kan diske op med en lignende
herrefrokost?
Vi håber Claus Christensen vil fortælle om sine oplevelser fra jubilæet.
*rømme = creme fraiche
*Stensopp = Rørhat
Skrevet af Vidar Utvik, fredag den 16. November 2001.
|