Artikler på Nørre Djurs Web
Sneen på Kilimanjaro smelter

Bjerget Kilimanjaro i Tanzania i Afrika er et af de få steder i verden, hvor der i dag findes is og sne på ækvator. Men klimaforandringerne på Jorden truer med at smelte hele iskappen inden 2015.
Det fremgår af oplysninger, som miljøorganisationen Greenpeace tirsdag fremlagde i Marrakesh i forbindelse med klimaforhandlingerne, mens miljøministre fra 165 lande i verden var på vej til den marokkanske by for at gøre Kyoto-protokollen færdig til at ratificere.
- Vi er her for at vise, at klimaforandringerne allerede er i gang, og for at vise ministrene, hvad vi risikerer, hvis det mislykkes for dem at lave en miljømæssigt fornuftig protokol, siger Joris Thijssen, Greenpeace.
Det er geologiprofessoren Lonnie Thompson fra polarforskningscentret på Ohio State University i USA, der i februar målte, at 80 procent af iskappen på Kilimanjaro er smeltet, siden den først blev kortlagt i 1912. Med den hast, iskappen er svundet de seneste 12 år, risikerer den at være helt væk om 15 år.
Også Marokko, der vært for klimaforhandlingerne, er ramt. Her har tørke for tredje år i træk ramt to tredjedele af landet - et problem. Også her smelter sneen i Atlas-bjergene, og befolkningen mangler vand.
- Her i Afrika er det ikke bare isen på bjergtoppene, der smelter. Vi står over for mere ekstrem tørke og oversvømmelser, udbredte tab i landbruget og vækst i infektionssygdomme, altsammen noget der mærkes hårdest af befolkningerne i ulandene, siger Joris Thijssen.
Han kritiserer Rusland, Japan, Canada og Australien, der under den første uges forhandlinger på embedsmandsplan i Marrakesh har kæmpet for at undgå meget forpligtende formuleringer i den tekst om at reducere industrilandenes udslip af de klimatruende drivhusgasser, som efter mødet skal ratificeres for at kunne træde i kraft senest i forbindelse med verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i Johannesburg i Sydafrika i september næste år.
Tidligere i år offentliggjorde det internationale klimapanel, IPCC, der omfatter mere end 2500 videnskabsmænd over hele verden, sin seneste rapport om klimaforandringer. Panelet peger på, at Jordens gennemsnitstemperatur risikerer at vokse med op til seks grader i løbet af de kommende hundrede år, og så meget kan økosystemerne ikke klare uden risiko for uforudsigelige ødelæggelser.
- Erhvervslivet og regeringerne må indse, at brugen af kul, olie og gas, der er de største skyldnere i udslippet af drivhusgas, skal ned hurtigt og erstattes med vedvarende energikilder, ellers vil vi se mere og mere ødelæggelse, som det vil blive dyrere og dyrere at gøre noget ved, siger Joris Thijssen.
I Marrakesh skal miljøministrene forhandle om aftalen indtil på fredag. I den danske forhandlingsdelegation, der må undvære miljø- og energiminister Svend Auken (S) på grund af valgkampen, er optimisme med hensyn til, at det vil lykkes at få den politiske klimaaftale fra Bonn i sommer omformet til en juridisk tekst.
Men til bekymring for både miljøorganisationerne og for EU-landene, der står sammen om ønsket om en forpligtende aftale, er det langt fra sikkert, at det sker uden indrømmelser til de genstridige lande, som godt vil skrive under på en aftale men ikke vil straffes, hvis de ikke lever op til den.

Kilde: Reuters / DR

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Redigeret af Mads, redaktion 04, den 07-11-01
Copyright Nørre Djurs Web 2001