Nørre Djurs
Kommune
Indholdsfortegnelse
Det sociale udvalg den 23. oktober 2001
Sag nr. Side
1. Meddelelser
2. Efterretningssager
3. Analyse af køkkendrift, madservice og madudbringningsordning
4. Tilsyn med indsatsen overfor ældre m.v
5. Konsulenthjælp til udarbejdelse af driftsbudget og udbudsmateriale
6. Ansøgning fra Det rådgivende Kommunale Koordinationsudvalg
7. Ansøgning om diæter
8. Økonomirapport pr. 30.09.2001
9. Budgetopfølgning pr. 30.09.2001
10. Kontraktstyring for Stenvadcentret
11. Eventuelt
12. LUKKET MØDE - Orientering fra Socialudvalget
13. LUKKET MØDE - Visitationsmøde
14. LUKKET MØDE - Uanmeldt tilsynsbesøg
15. LUKKET MØDE - Uanmeldt tilsynsbesøg
16. LUKKET MØDE - Meddelelser fra social- og sundhedsforvaltningen
17. LUKKET MØDE - Eventuelt
18. PERSONSAG - Til efterretning
19. PERSONSAG - Til efterretning
20. PERSONSAG - Til efterretning
21. PERSONSAG - Til efterretning
J.nr.: | Init.: | jb | 0 | su-601 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
J.nr.: | Init.: | oh | 0 | su-646 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
J.nr.: | 86.01.G12, | Init.: | oh | 0 | su-643 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
Konsulentfirmaet Adap-Consults analyse af køkkendrift, madservice og madudbringningsordning foreligger nu som en rapport med en nærmere beskrivelse af funktionerne i Centralkøkkenet på Plejehjemmet Vestervang og køkkenet på Plejehjemmet Nørrevang.
Rapporten beskriver meget detaljeret de forskellige opgaver der er indgået i analysen, samt eksempler på konsulentfirmaets forslag til ændringer, der har kunnet foretages løbende i forbindelse med udarbejdelse af rapporten. (punkt 19,0 i rapporten ).
Konsulentfirmaet afslutter rapporten med anbefalinger til socialudvalget og kommunalbestyrelsen, samt anbefalinger til køkkenfunktionerne og plejen.
I anbefalingerne til socialudvalget og kommunalbestyrelsen ( punkt 20,0), er der beskrevet 20 områder, der foreslåes afgjort politisk, idet punkterne har en stor betydning for køkkenernes fremtidige drift og har væsentlig betydning for køkkenernes fremtidige rentabilitet og økonomi.
I anbefalingerne til køkkenfunktionen og plejen er der beskrevet 16 områder (punkt 20.2), der løbende bør tilpasses og omlægges af økonomiske - og praktiske grunde.
Med baggrund i rapportens anbefalinger er koordinerende leder og områdeleder sammen med køkkenlederne anmodet om følgende:
Socialchefen indstiller herefter følgende:
Forslagene om henholdsvis udbud af madudbringningsordning samt udarbejdelse af et overskueligt regnskab behandles på en særskilt dagsorden.
Bilag: Rapporten er tidligere udleveret til kommunalbestyrelsens medlemmer.
J.nr.: | Init.: | oh | 0 | su-645 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
Folketinget har den 29. maj 2001 vedtaget L 192 Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om embedslægeinstitutioner m.v. (Tilsyn med indsatsen overfor ældre m.v.)
Lovens § 2, nr. 1 træder i kraft dagen efter bekendtgørelse i Lovtidende. Lovens øvrige bestemmelser træder i kraft den 1. januar 2002.
Ændringerne vedrører:
1. Plejeplaner
2. Bruger- og pårørenderåd
3. Kommunalt tilsyn
4. Valg til ældreråd
5. Klagerådenes virke
6. Embedslægetilsyn
Ad. 1. Plejeplaner
Lovændringen medfører en tilføjelse til § 110 i serviceloven, hvorved kommunerne pålægges at udarbejde en samlet plan for pleje- og omsorgsindsatsen overfor de beboere i plejehjem og lignende boligenheder, der modtager kommunale serviceydelser.
Ad 2. Bruger - og pårørenderåd
Med lovændringen indsættes en ny § 112 a i serviceloven, hvorved kommunerne pålægges at oprette bruger- og pårørenderåd i tilknytning til plejehjem og lignende boligenheder. De nye råd skal fungere som et forum for dialog mellem kommunen og brugerne/de pårørende om tilrettelæggelsen af hverdagen for de beboere i plejehjem og lignende boliger, der modtager kommunale serviceydelser.
Ad. 3.Kommunalt tilsyn
Med vedtagelsen af L 192 indføres en ny bestemmelse, § 113 a, i serviceloven. Den nye bestemmelse medfører, at den kommunale myndighed - med henblik på at kontrollere serviceindsatsen overfor beboerne - pålægges at aflægge mindst et anmeldt og et uanmeldt tilsynsbesøg årligt i plejehjem og lignende boligenheder, samt at udfærdige og offentliggøre en tilsynsrapport efter hvert tilsynsbesøg. Tilsynsrapporterne skal tillige sendes i høring hos de lokale bruger- og pårørenderåd samt hos det kommunale ældreråd.
Ændringen af servicelovens § 113 præciserer således den kommunale myndighedsforpligtelse til at føre tilsyn med, at opgaverne på ældreområdet løses i overensstemmelse med den sociale lovgivning, det kommunale serviceniveau og den konkrete afgørelse, der er truffet for den enkelte servicemodtager.
For at styrke borgernes tillid til det kommunale tilsyn, præciseres det med lovændringen, at tilsynsopgaven ikke må overlades til personer, der varetager udfører opgaver for kommunen. Det har således været afgørende af hensyn til borgernes tillid til tilsynet, at der med lovændringen bliver skabt en større synlighed om forskellen mellem på den ene side de kommunale myndighedsudøvere og på den anden side de, der udfører opgaverne på ældreområdet for myndigheden.
Ved at præcisere og indskærpe, at tilsynet er en myndighedsopgave, gøres det klart at udførerne ikke kan eller skal kontrollere sig selv. Når tilsynsopgaven fastholdes hos den kommunale myndighed - der per definition er uvildig - sikres det samtidig, at der er en fælles standard for tilsynet, uanset om udførerne er kommunale eller private, herunder selvejende institutioner.
Ud over de to årlige tilsynsbesøg og afrapporteringerne herfra, pålægges kommunerne mindst én gang årligt at udarbejde og offentliggøre en redegørelse for den samlede tilsynsindsats overfor de svage ældre. Redegørelsen drøftes på et kommunalbestyrelsesmøde med henblik på kommunens opsamling på tilsynsindsatsen. Den årlige redegørelse skal som minimum indeholde en opsamling på de kommunale og sundhedsfaglige tilsynsbesøg (se nedenfor), samt en opgørelse over, hvad der i forbindelse med tilsynet er blevet afdækket om sammenhængen mellem de ydelser, der er truffet afgørelse om, og de faktisk leverede ydelser.
Formålet med at pålægge kommunerne at udfærdige en opgørelse over sammenhængen mellem de ydelser, der er truffet afgørelse om, og de faktisk leverede ydelser er, at tydeliggøre overfor de kommunale beslutningstagere og udførerne af den kommunale ældreservice, at opgaverne skal udføres i overensstemmelse med de trufne afgørelser. Brugere har således et retskrav på at få den hjælp, der er truffet afgørelse om, og det er myndighedens opgave at sikre, at dette sker. Hvis der viser sig at være et misforhold mellem de tilkendte og de faktisk leverede ydelser er det op til de kommunale myndigheder at rette op på disse forhold, så de trufne afgørelser effektueres i nøje overensstemmelse med indholdet.
Ad. 6. Embedslægetilsyn
For at sikre et uvildigt og kvalificeret tilsyn med den sundhedsfaglige indsats overfor beboere i plejehjem og lignende boliger, pålægges embedslægeinstitutionen med ændringsforslaget ansvaret for, at der gennemføres ét årligt, uanmeldt sundhedsfagligt tilsynsbesøg i plejehjem og lignende boligenheder.
Efter hvert tilsynsbesøg udfærdiger embedslægeinstitutionen en rapport, som sendes til kommunen og til den ansvarlige leder for boligenheden. Rapporten sendes desuden til det lokale bruger- og pårørenderåd, samt det kommunale ældreråd. Embedslægeinstitutionen skal endvidere påse, at der rettes op på evt. kritisable sundhedsmæssige forhold, der måtte være konstateret ved det sundhedsmæssige tilsynsbesøg.
Én gang årligt udarbejder embedslægeinstitutionen en samlet redegørelse for de sundhedsfaglige tilsynsbesøg. Denne redegørelse sendes dels til kommunen og til den ansvarlige leder for boligenheden, dels til Sundhedsstyrelsen. Redegørelsen for det sundhedsfaglige tilsyn indgår desuden i den samlede årlige redegørelse, som kommunen skal udarbejde over tilsynsindsatsen i kommunen.
Sundhedsstyrelsen fastlægger nærmere indholdet af de sundhedsadministrative, sundhedsfaglige og sundhedsrelaterede opgaver, der indgår i embedslægetilsynet.
Koordinerende leder har udarbejdet en oversigt over, hvilke opgaver der må forventes at skulle udføres ved:
Oversigten er ikke endelig, da Socialministeriets vejledning aktuelt ikke er udsendt.
Bilag: Socialministeriets skrivelse, samt koordinerende leders oversigter
Socialchefen indstiller at, udarbejdelse af kommunens procedurer afventer Socialministeriets vejledning. Ved mødets start søges forslag udarbejdet til ansættelse af en sundhedsfaglig person.
J.nr.: | 86.01.G12 | Init.: | oh | 0 | su-644 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
I fortsættelse af den udarbejdede analyse af køkkendrift, madservice og madudbringningsordninger, er der efter aftale med konsulentfirmaet Adap-Consult udarbejdet tilbud på udarbejdelse af driftsbudget til sikring af at udbudsopgaver fra Centralkøkkenet kan ske til andre brugere uden konkurrenceforvridning.
Desuden er er udarbejdet tilbud på udarbejdelse af EU-udbud af madudbringningskørslen incl. udførlig kravsspecifikation og kontraktudarbejdelse.
Priserne for udarbejdelse af driftsbudget og EU-udbud udgør henholdsvis 108.600 kr. ekskl. moms og henholdsvis 35.000 kr. ekskl. moms. For begge tilbuds vedkommende skal priserne tillægges rejse - og opholdsudgifter.
Opgaverne vil kunne udføres i 1. halvår 2002.
Bilag: Tilbud fra Adap-consult
Socialchefen indstiller, at tilbudene accepteres og udgiften finansieres via 05.32.32 Pleje og omsorg mv. for ældre og handicappede, projektorganisation ældreomstilling.
J.nr.: | Init.: | LP | 0 | su-648 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
Det rådgivende Kommunale Koordinationsudvalg har fremsendt en ansøgning om kommunal medfinansiering af arbejdsfastholdelsesprojektet "Et bedre liv" i 2002.
Samtidig har man fremsendt invitation til et møde mellem koordinationsudvalget og repræsentanter fra kommunalbestyrelsen torsdag den 25. oktober 2001 med henblik på en evaluering af projektets resultater og en drøftelse af projektets fremtid.
Socialchefen indstiller, at behandling af ansøgningen afventer resultatet af mødet den
25. oktober.
J.nr.: | Init.: | LP | 0 | su-649 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
Det rådgivende Kommunale Koordinationsudvalg har fremsendt en ansøgning om udbetaling af diæter - eventuelt erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste - til udvalgets medlemmer i forbindelse med mødevirksomhed.
Det bemærkes i ansøgningen, at der i det tidligere fælleskommunale koordinationsudvalg blev udbetalt diæter, og at det var hensigten, at denne ordning skulle videreføres i det nuværende udvalg.
Sekretariatet for Det rådgivende Kommunale Koordinationsudvalg har beregnet, at udgiften til mødediæter i 2001 ville have udgjort ca. 9.400 kr.
Udgiften afholdes på konto 6.
Socialchefen indstiller, at der udbetales diæter til koordinationsudvalgets medlemmer med virkning fra 1. januar 2001 og at udvalgets forretningsorden ændres i overensstemmelse hermed.
J.nr.: | 00.01.Ø02 | Init.: | oh | 0 | su-647 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
Der foreligger økonomirapport for hovedkonto 05 pr. 30.09.2001, vedrørende det sociale udvalgs ansvarsområde.
Bilag: Økonomirapport vedlægges.
J.nr.: | 00.01 Ø09 | Init.: | kka | 0 | su-650 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
Ansøgning om tillægsbevilling for 2001 på 1.836.408 kr. ansøgningen fordeler sig på følgende måltemaer:
Måltema 1 Aktiv Socialpolitik 162.640 kr.
Måltema 3 Ældre og omsorg 1.072.000 kr.
Måltema 4 Institutioner for særlige sociale vanskelige 174.768 kr.
Måltema 5 foranstaltninger for voksne handicappede 277.000 kr.
Måltema 7 Sikringsydelser 150.000 kr.
Som begrundelse for ansøgningen kan budgetopfølgning pr. 30.09.2001 anføres. Der er udarbejdet bemærkninger der nærmere forklarer de enkelte ansøgninger.
Ansøgningen foreslås finansieret af de likvide aktiver, idet der ikke kan anvises finansiering via konto 5.
Bilag: Talmateriale samt bemærkninger
Socialchefen indstiller at ansøgningen anbefales.
J.nr.: | 15.04.10 Ø54 | Init.: | LP | 0 | su-608 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling:
Der ønskes en drøftelse af mulighederne for at arbejde med kontraktstyring af Stenvadcentret.
Stenvadcentret er kendetegnet ved kombinationen af en række aktiviteter, som det er vanskeligt at styre gennem regelstyring.
Det skønnes derfor, at der kan være fordele ved at indføre kontraktstyring for centret, således at centret får en række frihedsgrader i tilrettelæggelsen af arbejdsmetoder og den detaljerede ressourcestyring mod at centret lever op til opstillede service- og kvalitetskrav.
Indførelsen af kontraktstyring forudsætter, at såvel mål og rammer som serviceydelser og kvalitet er præcist definerede.
Såfremt socialudvalget beslutter, at der skal arbejdes med udvikling af en kontraktstyringsmodel for Stenvadcentret, foreslår forvaltningen at der som første skridt udarbejdes en tidsplan for indførelsen af kontraktstyring.
Forvaltningen skønner, at resultatet af arbejdet kan forelægges socialudvalget til endelig beslutning januar 2002.
./. Der vedlægges til inspiration en beskrivelse af et eksempel på indførelse af kontraktstyring.
(Kilde: "Hånd i hånd om ", Udgivet af Kommunernes Landsforening 2000).
Beslutning i Det sociale udvalg den 17. juli 2001
Fraværende: Peter Bo Jensen, Lars Glerup
Tids- og handleplan søges udarbejdet til mødet den 19/8 2001
Bilag: Forslag til projektplan vedlægges
Beslutning i Det sociale udvalg den 21. august 2001
Fraværende: Ingen
Godkendt
I henhold til den vedtagne tidsplan fremlægges et foreløbigt forslag til kontraktstyring for Stenvad Mosebrugscenter.
Bilag: Foreløbigt forslag til kontraktstyringsmodel fremsendes inden mødet
J.nr.: | Init.: | jb | 0 | su-602 |
ÅBEN SAG |
Sagsfremstilling: