Artikler på Nørre Djurs Web
Pæne karakterer til statsministerens åbningstale

Dagens aviser giver generelt pæne karakterer til statsminister Poul Nyrup Rasmussens åbningstale tirsdag. Talen var et "velturneret og skarptskåret opgør med terroren," skriver Berlingske Tidendes lederskribent, som til gengæld kritiserer statsministerens indenrigspolitiske afsnit for at være "svagt og defensivt".

Nyrup.jpg (17841 bytes)
Nyrup manede til økonomisk forsigtighed og politisk besindighed.

"Et påtrængende problem som udlændingepolitikken fik ikke mange ord med på vejen, og det er karakteristisk for den manglende substans, at den radikale vicestatsminister Marianne Jelved kunne rose tonen i statsministerens tale. Nu ville det være også være opsigtsvækkende, hvis et regeringsparti ikke kunne acceptere tonen i regeringschefens åbningstale, der jo tegner den ganske regering. Så det beroliger forhåbentlig Nyrup Rasmussen, at den radikale censor er tilfreds med hans tone," hedder det i Berlingske Tidendes leder.
"Marianne Jelved er utvivlsomt også tilfreds med, at statsministeren uden smålig skelen til meningsmålinger tager det som en given ting, at regeringen fortsætter efter næste valg. Optimismen kan ses i åbningstalens skriftlige del, hvor der opereres med initiativer frem til april næste år, selv om valget skal være afviklet senest 10. marts. Jelved har tidligere nævnet 5. februar næste år som en god valgdato, og når den strikse vicestatsminister taler, er statsministeren en opmærksom lytter," skriver Berlingske Tidende.
De borgerlige partichefer har det ikke nemt, skriver Ekstra Bladet i sin leder om statsministerens åbningstale i Folketinget. Den har overskriften "Terror og frihed".
"Med sin tale mod terrorismen tog Nyrup ordene ud af munden på dem. Men nogle af dem ytrer allerede utilfredshed med, at statsministeren ikke vil gå langt nok.... De har allerede opdaget, at der er stemmer i møget.....Nu kræver vi handling, beredskab, beskyttelse. Om få måneder skal politikerne have karakter, når vi fordeler vores stemmer. Og det bliver ikke tøsedrengenen, der får dem," hedder det i lederen.
Ekstra Bladet finder det dog på sin plads at "holde fornuften fangen".
"Vi skal forlange respekt for vores demokratiske safundsreform. Og vi skal kræve, at den beskyttes. Men vi skal ikke i ly af panik og partiernes kamp om at fremstå som den største supermand have omdannet vores land til et overvågningssamfund," skriver avisen.
Den kalder ordene "Danmark er for lille til store konflikter" for en af de få begavede sætninger i statsministerens tale.
"For det bestemmer han ikke. Men han har ret i, at religion skal underordnes demokratiet og grundloven," skriver Ekstra Bladet.
Information fastslår i sin leder, at Poul Nyrup Rasmussen ikke afleverede nogen budskaber, som han ikke allerede havde sagt utallige gange før. "Ingen nye, begejstrende ord".
"Det mest interessante var, at Nyrup nærmede sig de borgerlige partier på de mest centrale mærkesager: Rets- og udlændingeområdet. Men Nyrup & Co. må efterhånden have forstået, at danskerne ikke giver nogen politisk kredit til Socialdemokratiet, blot fordi "vi lever med den højeste beskæftigelse og den laveste arbejdsløshed i 25 år", som statsministeren sagde."
Information vurderer, at åbningstalen ikke tegner godt, hverken for det kommende folketingsår eller for selve valgkampen. Avisen hæfter sig bl.a. ved, at Venstre på det sociale området har "flyttet sig ind på Socialdemokratiets territorium".
"Men jo mere de store partier nærmer sig hinanden, desto mere kommer dansk indenrigspolitik til at fremstå som et trivielt valg mellem Pepsi og Coca-Cola," skriver Information.
JydskeVestkysten roser i sin leder Poul Nyrup Rasmussen og konstaterer, at det var en statsmand, der tirsdag satte ord på den øjeblikkelige situation i dronningeriget med et hovedbudskab, som ikke var til at tage fejl af: Nu skal vi holde sammen i lille Danmark.
"Hvis regeringschefens ord skal stå til troende.....så må et valg nu vige for et arbejde i Folketinget, der kommer til at handle om en udbygning af det danske beredskab, en tilpasning til den internationale terrorbekæmpelse og et forsøg på at undgå, at det kommer til et uoverskueligt modsætningsforhold herhjemme mellem forskellige trosretninger," hedder det i videre i lederen.
"Poul Nyrup Rasmussens tale var en statsmand værdig.....Poul Nyrup er trådt i karakter som statsmand, men derfor er der endnu langt til at blive en landsfader," skriver JydskeVestkysten.
DAGBLADET/Frederiksborg Amts Avis konstaterer, at statsministerens åbningstale bød på en række rigtige betragtninger og vurderinger i kølvandet på terrorangrebet i USA, men fastslår også i lederen, at uenigheden melder sig, når de mere hjemlige emner nås, såsom udlændingepolitikken.
Avisen hæfter sig som flere andre ved, at Nyrup Rasmussen slet ikke kom ind på det kommende folketingsvalg.
"En statsminister skal samle, ikke sprede. Derfor er det for gennemskueligt og for taktisk at udskrive valg på et terrorspørgsmål, og derfor må det undre, hvis statsministeren går til valg på endnu en finaslov med støtte af SF eller Enhedslisten i kontroversielle spørgsmål," vurderer DAGBLADET/Frederiksborg Amts Avis.

"Åbningstalen fra statsminister Poul Nyrup Rasmussen var så besindig i sit indhold, som den ændrede verdenssituation efter flyterroren kræver. Talen afspejlede det latente behov, som de allerfleste føler, for ny tryghed og ny stabilitet," skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Alle - også indvandrere og flygtninge - må besinde sig. Tiden kalder til eftertanke. Tragedien i USA kan også rumme kimen til en ny verdensorden med globalt fællesskab, fastslog han.
"Igen lykkedes det at anslå en rigtig og seriøs tone, der passer til dagens udfordringer. Poul Nyrup Rasmussen lod langt over halvdelen af talen handle om den internationale terror og dens følger ude som hjemme. Dermed undlod han at invitere til valgkamp og til indenrigspolitiske slagsmål.
Avisen mener, at en anden og mere traditionel prioritering af indholdet villet have afsløret en ubarmhjertlig handlingslammelse.
Det fælles regeringsgrundlag for Socialdemokratiet og de Radikale er for længst udtømt," skriver Jyllands-Posten.
Politiken skriver i sin leder, at statsministerens tale viste, at terrorangrebet i USA har lagt låg på meget af uenigheden i dansk politik. Man kunne ønske, at han selv kunne have bidraget med flere reelt nye tanker frem for at lade sig nøje med et afkog af, hvad de fleste kan blive enige om.
Rigtige statsmænd, som Nyrup så gerne vil være én af, tænker større, konstaterer avisens lederskribent.
"Som forventet stod talen i terrorens tegn, og Nyrup lovede en række nye initiativer og stramninger. Der skal strammes op over for den grænseoverskridende terrorisme, via udviklingsbistanden skal vi fortsætte kampen mod terrorens rødder, og flygtningearbejdet skal så vidt muligt foregå i nærområderne."
"Nogenlunde som talt ud af en anden Rasmussens mund, og der var da heller ikke meget mere end rituel kritik fra oppositionen i den umiddelbare kommentarer."
"Statsministeren slog to fluer med et smæk med en markant højredrejning af regeringens hidtidige kurs over for udlændinge. Regeringspartneren, Det Radikale Venstre, er således banket på plads, og samtidig forsøger Nyrup nu også at tage brodden ud af de borgerliges kritik ved at stjæle store dele af Venstres og Konservatives rets- og udlændingepolitik," skriver dagbladet Børsen.

Kilde: mads/Ritzau

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Mads, redaktion 04, den 03-10-01
Copyright Nørre Djurs Web 2001