Artikler på Nørre Djurs Web
Kritik af indenrigspolitik i åbningstale

Der er bred opbakning i oppositionen til den udenrigspolitiske linie om terrorbekæmpelse, som statsminister Poul Nyrup Rasmussens lagde i sin åbningstale. Men partierne både til højre og venstre kritiserer regeringens hjemlige planer.
Den konservative partileder Bendt Bendtsen er ikke imponeret over talens indenrigspolitiske afsnit.
- Alle de tiltag, statsministeren nævnte på det indenrigspolitiske område, har han haft otte år til at gennemføre. Vi har stadig ventelister og kommuner, hvor de ældre ikke får hjemmehjælp. Fadæserne fra otte års indenrigspolitik kan Nyrup ikke løbe fra, siger Bendt Bendtsen.
Han sætter spørgsmålstegn ved nyhedsværdien i statsministerens udtalelser om konsekvens i retspolitikken.

Bendt-Bendtsen.jpg (18157 bytes)
- Alle de tiltag, statsministeren nævnte på det indenrigspolitiske område, har han haft otte år til at gennemføre, siger den konservative partileder, Bendt Bendtsen.

- Jeg synes nok, at de seneste dages afsløringer i dagspressen har vist, at der er nogle ting, denne regering ikke har styr på. Vi har massemordere, kriminelle og krigsforbrydere gående frit omkring, siger den konservative partileder.
Bendt Bendtsen er tilfreds med, at Nyrup er parat til at se på nye besparelser.
- Vi har netop selv peget på besparelser på råd og nævn. Det er en ny åbning fra statsministeren. Men så siger statsministeren kun halvanden linie om det erhvervsliv, der skal skaffe alle arbejdspladserne. Vi har set to finanslove med udskrivning af skatter i milliardstørrelsen og har nu et ufinansieret finanslovforslag, hvor man igen udskriver nye skatter og afgifter, siger Bendt Bendtsen.

Slap udlændingepolitik
Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, går skarpt til rette med regeringens udlændingepolitik.
Statsministeren forholder sig ikke til det, der mere og mere tydeligt står som det reelle problem: Nemlig at tilstrømningen af udlændinge til Danmark er for stor. Kommunerne er ved at segne under opgaven med at skaffe boliger. Indenrigsministerens egne tal viser, at halvdelen af indvandrerne ikke er i arbejde, siger Anders Fogh Rasmussen.

Fogh-Rasmussen.jpg (17873 bytes)
Tilstrømningen af udlændinge til Danmark er for stor, siger Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen.

- I de seneste uger har vi også set, at den værdi- og holdningsmæssige side af integrationen klart heller ikke er lykkedes. Selv om det stadig forhåbentlig er et mindretal, har vi set, at ganske mange udlændinge dybest set ikke anerkender de værdier, som det danske samfund og demokrati bygger på, siger Venstres formand.
Dansk Folkeparti støtter alle regeringens initiativer for at bekæmpe terror.
- Men jeg synes, at den misere, vi står i med terrorister og krigsforbrydere i landet, kunne vi have undgået, hvis der var blevet strammet op i tide. Der er ikke vist rettidig omhu. Statsministeren bør have dårlig samvittighed, siger Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard.

Lille symbolsk sød ting
Centrum-Demokraternes formand, Mimi Jakobsen, kalder det en "lille symbolsk sød ting", at statsministeren var imødekommende over for Venstres forslag om at nedlægge en stribe råd, nævn og kommissioner.
Hun roser statsministeren for at forsøge at lægge de almindelige politiske småslagsmål væk i sin åbningstale tirsdag.
- Det var en god tale, som afspejler, at verden er blevet en helt anden. Og den var forsonende, siger Mimi Jakobsen.
Den eneste sag, som CD's leder savnede i åbningstalen, var nogle ord om en af CDs mærkesager, folkeskolen.
SF's formand, Holger K. Nielsen, er utilfreds med den sociale profil i talen. Han vil være med til at give efterretningstjenesterne flere penge til terrorbekæmpelse, hvis det går ud over gamle, sygehuse eller børn.

Pas på velfærden
- Der er mange uløste velfærdsopgaver, og de skal ikke nedprioriteres i forhold til efterretningstjenesterne, siger Holger K. Nielsen.
SF-formanden afviser også, at der efter terroranslaget mod USA skulle være grund til mere tilbageholdenhed med udgiftskrav fra oppositionens side i finanslovforhandlingerne, sådan som statsministeren plæderer for.

Holger-K.jpg (18614 bytes)
Hvis regeringen vender sig til de borgerlige i finanslovsforhandlingerne i stedet for til venstrefløjen, så får det konsekvenser for regeringens forhold til SF, siger SF's formand Holger K. Nielsen.

- Der er små rystelser i øjeblikket. Men Danmark er et af verdens rigeste lande, siger Holger K. Nielsen.
Han afviser, at den nye situation efter terrorangrebet skulle gøre det mere nødvendigt for Danmark, at der bliver et bredt forlig om finansloven til både højre og venstre side i Folketinget.
Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, efterlyser tilsagn om flere boliger om flere sociale forbedringer. Og han afviser, at der skulle være grund til tilbageholdenhed med forhandlingskrav, sådan som statsministeren siger.

Kilde: Ritzau/DR

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Mads, redaktion 04, den 02-10-01
Copyright Nørre Djurs Web 2001