Artikler på Nørre Djurs Web
Krisen i Mellemamerika:

Alemán-regeringen ramt af politisk boomerang
Sidste uges 'løsning' af kaffearbejdernes problemer holdt ikke vand. I stedet for at tage trykket af krisen så har den nu fået tusinder af arbejdere til at oversvømme Matagalpas gader. Men målet er igen Managua, hvor løsningen på problemerne tilsyneladende findes.

Ingen-penge-til-masser-af-mad.jpg (18586 bytes)
Masser af mad - som kaffearbejderne har ikke råd til !

Den kovending, som den nicaraguanske regering i sidste uge fortog i kaffekrisen, viser sig nu at være en kolossal politisk boomerang. For mens aftalen fik godt 700 arbejdere til at vende hjem til haciendaerne i nord og dermed fjernede krisen fra forsiderne af landets aviser, så bragte den ingen løsning for de tusinder, som blev i flygtningelejrene i nord, eller som under kummerlige forhold hidtil har overlevet på de halvtomme haciendas.
Pressens manglende bevågenhed og befolkningens generelle opfattelse af, at problemet nu var blevet løst, fik fra sidste weekend omfanget af nødhjælp til lejrene til at tage af, og det har nu skabt en menneskelig lavine, som truer med at lede til alvorlige problemer i provinshovedstaden Matagalpa.
"Lige nu er der omkring 3000 arbejdere i gaderne her i Matagalpa. De fleste er kommet de sidste par dage, og de meldinger vi får ude fra lejrene viser, at flere er på vej", oplyser Eddy López fra den kommunale Nødkomite. "Lejrene er ganske enkelt ved at blive tømt, og nu har vi kaffearbejderne siddende i lange rækker foran bankerne, i parkerne og sågar på den kommunale fodboldbane. Situationen er bekymrende, fordi de ikke har adgang til toiletter og bad, så hvis der ikke snart findes en løsning, må vi forvente, at der kan opstå sundhedsmæssige problemer".

Nøglen er i Managua
Både på kommunekontoret og i grupperne af flygtninge i gaderne er der stor enighed om, at nøglen til problemets løsning befinder sig hos præsident Arnoldo Alemán i Managua. Problemet stikker simpelthen så dybt, at kommunen ganske vist godt kan tilbyde nogle af de ramte midlertidigt arbejde, mens hvis der skal findes en mere holdbar løsning, så kræver det et regeringsindgreb, omlægning af produktionen og en solid støtte til kaffesektoren som helhed.

Behov-for-hjaelp.jpg (18446 bytes)
Pressen dækning er mindsket, men behovet for hjælp er fortsat stort.

Arbejderne har derfor heller ikke tænkt sig at sidde og blomstre ret længe foran bankerne i Matagalpa. Hvis der ikke kommer et svar fra regeringen inden fredag i denne uge, så begiver de 3000 sig ganske enkelt på vej til Managua, hvor erfaringen viser, at regeringens lydhørhed er større.

Muligt-at-tigge.jpg (18404 bytes)
Mulighederne for at tigge sig til mad er større i Matagalpa.

Dermed ser Alemán ud til at have skudt sig selv godt og grundigt i foden og på ingen måde levet op til det råd, som socialminister Jamileth Bonilla selv gav hovedstandens befolkning: "Hjælp ikke flygtningene, det vil blot få flere til at komme". For selv om sidste uges lappeløsning er blevet kritiseret, så mener mange arbejdere, at den trods alt er bedre end ingenting.

Kompleksitet vokser
Arbejdernes krav er i store træk uforandrede: mad, jord og arbejde. Men enigheden om hvilken slags arbejde, man vil have, er nu større i gruppen af flygtninge. Enkelte mener fortsat, at der skal gives støtte til kaffeproducenterne, så de atter har råd til at hyre arbejderne: "Det er det, vi kender til. Vi er ikke bønder, men arbejdere. Vi ved, hvordan man skal arbejde med kaffen, og det er det, vi vil lave", siger Ricardo López Montenegro.
Carmen Morales Meza er uenig. Hun har nu været i gruppen af flygtninge i to måneder, mens hendes syv døtre prøver at få tingene til at hænge sammen tilbage på haciendaen. Hun håber på, at det ikke bliver nødvendigt at vende tilbage til kaffemarkerne: "Hvorfor skulle vi det? Vi får en elendig løn og bliver udnyttet. Lige så snart der er problemer, bliver vi bare fyret igen. Hvis vi derfor kunne få vores egen jord, ville det hjælpe meget. I perioder uden arbejde ville vi kunne leve af det, vi dyrker. Som det er nu, så er vi uden alternativer, når vi bliver fyret. Det er pinligt at gå her på gaden og bede om mad, men hvad skal vi gøre? Vi kunne stjæle maden, men så foretrækker vi trods alt at tigge os til den".

Så det der for nogle uger siden virkede som en brugbar løsning, er derfor nu mere tvivlsomt. Selv om regeringen skulle give efter for civilsamfundets organisationer og støtte producenterne direkte, så er det nemlig ikke sikkert, at arbejderne vil stille sig tilfredse. De mange dage og nætter i vejkanten har tilsyneladende åbnet deres øjne for andre muligheder, som det imidlertid kan vise sig vanskeligt for regeringen at imødekomme. Alle de negative spådomme om hvilke konsekvenser, det ville få at sætte kaffearbejderne til at feje gader til dobbelt løn, er nu ved at gå i opfyldelse.

Kaffeproduktionen i fare
På længere sigt kan arbejdernes manglende lyst til at vende tilbage til kaffemarkerne vise sig at blive katastrofal. Årets kaffehøst sætter snart ind, og der forudses allerede nu store tab på grund af den manglende vedligeholdelse af markerne. Skulle den meget arbejdskraftintensive høst komme til at mangle folk, vil det være et voldsomt slag for nicaraguansk kaffeproduktion.
Alarmklokkerne ringer derfor dagligt i Nicaragua i disse dage. Endnu har ingen vovet at skrive nekrologen over landets kaffeproduktion, men det står smerteligt klart, at situationen er kritisk. Øget international konkurrence har med al tydelighed vist, at det i øjeblikket ikke er rentabelt at dyrke kaffe i landet, og de to mest oplagte løsninger er vanskelige, omend ikke umulige.

Foran-bankerne.jpg (18497 bytes)
Kaffearbejderne har slået sig ned foran bankerne.

For det første kan rentabiliteten genoprettes ved at sænke produktionsomkostningerne. Det kan blandt andet ske gennem en teknologisk modernisering af produktionen, men også ved at glemme alt om gourmetkaffe og i stedet for satse på billigere sorter. Men konkurrencen på prisen er hård, blandt andet fra Thailand. Et alternativ er at konkurrere på kvaliteten, det vil sige netop at satse på gourmetkaffen. Den mellemamerikanske kaffe har ry for at være af høj kvalitet, og den franske kaffeekspert Jean-Jacques Perriot mener, at den nicaraguanske kaffe uden problemer ville kunne sælges til det dobbelte af den nuværende pris, hvis man blot markedsførte den korrekt. Desværre er gourmetkaffens andel af verdensmarkedet fortsat lille.
Og mens eksperterne diskuterer kaffeproduktionens fremtid, og politikerne endnu engang forholder sig afventede, så vokser køerne af sultne foran bankerne i Matagalpa. Virkelighedens groteske realiteter har anbragt dem på et absurd gadehjørne med udsigt til både bank og købmand - til de penge de ikke har, og den mad de ikke kan købe.

Kilde: MFS/Mads

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Mads, redaktion 04, den 14-09-01
Copyright Nørre Djurs Web 2001