Artikler på Nørre Djurs Web
Tibet-udstilling beskyldt for propaganda

Naturligvis er det ren kinesisk propaganda, lyder den nøgterne vurdering fra Panpa Andersen, København, om den verdenspremiere Grenaa Bibliotek præsenterer i øjeblikket.

Panpa Andersen er eksiltibetaner og formand for Tibets Støttekomite i Danmark.
Udstillingen i Grenaa handler om hverdagen i Tibets hovedstad, Lhasa, og er leveret af den kinesiske ambassade som kulturel spydspids i et officielt og erhvervsmæssigt fremstød, der nu søsættes i Grenaa. Næste stop er Hørsholm, hvor et bredere og tungere udsnit af dansk erhvervsliv venter på det officielle Kina - lanceret med en tibetansk fotoudstilling i front.
Udstillingen hedder "En dag i Lhasa" og består af en fotoserie fra det tidligere selvstændige Tibets hovedstad. Billederne viser ukomplicerede hverdagssituationer, hvor gammelt og nyt mødes. Tibet blev invaderet af Kina i 1950, og siden er anslået en million tibetanere dræbt og hundredtusinder drevet på flugt.
Ledende bibliotekar i Grenaa, Birgit Årsnes, mener ikke, der er tale om propaganda:
- Nej, det har ikke strejfet mig, når jeg ser billederne. Selvfølgelig er jeg ikke naiv, men udstillingen er udmærket på sine egne præmisser. Og det fremgår klart, at udstillingen er officiel kinesisk. En officiel dansk udstilling ville jo heller ikke vise slum. Og så er danskerne så oplyste, at de selv kan dømme, siger Birgit Årsnes.
Panpa Andersen ser anderledes på tingene:
- Selvfølgelig er det propaganda. Det er Kinas billede til omverdenen og ikke tibetanernes. Jeg vil egentlig gerne spørge Grenaa Kommune, om vi også kan få lov til at give vort billede af, hvad der foregår i Tibet. De seneste oplysninger fra denne sommer fortæller, at undertrykkelsen af det tibetanske folk og dets kultur foregår med fornyet styrke, siger hun.
Hertil siger Birgit Årsnes:
Det kunne da være skægt med en ny udstilling med et andet sigte. Panpa Andersen kan bare henvende sig.

Tibet-set-fra-Kina.jpg (16464 bytes)
Birgit Årsnes, ledende bibliotekar i Grenaa, mener ikke, den kinesiske ambassades officielle Tibet-udstilling er udtryk for propaganda. Støttekomiteen for Tibet er dybt uenig.
Foto: Henning Hansen.

Det, den officielle udstilling ikke viser, kan man læse sig til på støttekomiteens hjemmeside på adressen http://www.tibetkomite.dk
Her konstateres det, at Tibet er et besat land. At en femtedel af befolkningen er dræbt (1,2 mio. mennesker) siden den kinesiske invasion i 1950. Det er i øvrigt et tabstal, der forholdsvist svarer til Polens under den nazistiske besættelse.
Hjemmesiden noterer også kinesernes rutinemæssigt anvendte tortur, ligesom det nævnes, at der pt. er mindst 1000 - kendte - politiske fanger. Og endelig oplyses det, at Kinas seneste kampagne vendt mod tibetansk sprog, religion og kultur i al almindelighed har varet fra 1996 og siden 1998 har været stadig intensiveret.
Så kan det tilføjes, at rent bortset fra den militante undertrykkelse, så har Kinas invasion medført overflytning af millioner af kinesere, så tibetanerne i dag er et lille mindretal i deres eget land.

Kilde: Dagbladet Djursland

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Mads, redaktion 04, den 30-08-01
Copyright Nørre Djurs Web 2000