En stor del af emballagerne til pålæg, slik, ost, is og
frostvarer indeholder limrester med allergi- og kræftfremkaldende kemikalier.
En række fødevarer i supermarkederne er pakket ind i plastemballager, der indeholder
kræftfremkaldende stoffer i langt større mængder end tilladt. Det viser en række
testresultater, som det anerkendte Steins Laboratorium har udført for Børsens
Nyhedsmagasin.
Problemet knytter sig til emballage, som blandt andet pålæg, slik, ost, is og frostvarer
er pakket ind i. En stor del af emballagerne indeholder limrester med allergi- og
kræftfremkaldende kemikalier, og forsknings-chef Jørgen Olsen fra Kræftens Bekæmpelse
frygter, at de såkaldte aromatiske aminer kan sive ind i de indpakkede fødevarer.
»Gruppen af aromatiske aminer er meget ubehagelige kemikalier, som skal undgås. Det er
dokumenteret, at flere af dem er kræftfremkaldende, og de står på WHO's kræftliste.
Det er ikke rart, når de vandrer ind i fødevarer. Er der aromatiske aminer i
fødevarerne, er det oplagt en sag for fødevaremyndighederne,« siger Jørgen Olsen til
Børsens Nyhedsmagasin.
Direktør Karsten Aagard, Steins Laboratorium, siger dog, at laboratoriets undersøgelser
udelukkende siger noget om emballagerne.
»Vi kan ikke dokumentere, at aminerne går over i fødevarerne på baggrund af de
undersøgelser, vi har foretaget. Det har heller ikke været vores opgave, og derfor har
vi brugt en metode, der ikke er godkendt til at sige noget om fødevaresikkerheden,«
fastslår Karsten Aagard.
Kilde: Ritzau
|