Artikler på Nørre Djurs Web
Intet ID-kort

Den svenske demonstrant Marcus Häggström, der er næstformand i folkekampagnen ''Sverige ud af EU'', beskriver på sin hjemmeside episoden som beskrives i dagens artikel om videofilmende danske betjente i Malmö. På hjemmesiden står, at den civilklædte og dansktalende mand forsøgte at beslaglægge Marcus Häggströms kamera, og da den svenske demonstrant spurgte, om han måtte se ID-kort på danskeren, lød svaret:
»Jeg behøver ikke ID«.


Senere så flere vidner, at danskerne uhindret gik rundt på et område, hvor ellers kun svenske politifolk havde adgang. Her tog demonstranterne fotos af de formodede danske betjente, og de indgår formentlig i det bevismateriale, der indtil nu er samlet sammen. Da de svenske demonstranter forsøgte at gøre politiet, der holdt øje med demonstranterne, opmærksomme på danskerens adfærd, blev de afvist. Ifølge hjemmesiden skete der først noget, da der blev indgivet anmeldelse på en politistation.
Folkekampagnen ''Sverige ud af EU'' bad efter hændelserne i Malmö både den svenske rigspolitichef og den svenske justitsminister, Thomas Bodström, om at kigge på sagen.
I et svar fra det svenske rigspoliti slås det fast, at det i øjeblikket undersøges, hvem danskeren var, og at det svenske politi ikke kan give bemyndigelse til, at hverken svenske eller udenlandske statsborgere kan agere med politibeføjelser, medmindre der er tale om en ekstrem situation. Desuden slår det svenske rigspoliti fast, at der i sjældne tilfælde i forbindelse med Schengen-samarbejdet kan tillades, at forbrydere efterfølges over landegrænsen.

Kun på Øresundsbroen
Samtidig er der en ordning, der betyder at både dansk og svensk politi kan gribe ind over for uroligheder, men - som det tilføjes - kun på Øresundsbroen. Anklager Sven-Erik Alhem understreger, at der hidtil har været et godt samarbejde mellem dansk og svensk politi.
»Men hvis tingene er sket som beskrevet, er det en klar overtrædelse af disse aftaler.«
Det erkender chefpolitiinspektør Kai Vittrup, Københavns Politi, der dog siger:
»Jeg hverken tror eller håber, at dette bringer skår i et godt politisamarbejde på tværs af Øresund.«
Det er foreløbig uklart, hvad de danske politifolk egentlig ville med videooptagelserne. Københavns Politiforening er orienteret om sagen, men formand Henrik Blandebjerg ønsker ikke at kommentere betjentenes handlinger.
Enhedslistens udenrigsordfører, Keld Albrechtsen, har bedt justitsminister Frank Jensen (S) om en forklaring på sagen.
»Det er en alvorlig sag, hvis danske politifolk på egen hånd og i strid med alle regler og aftaler spionerer i udlandet,« siger Keld Albrechtsen til Ritzau.
Han vil samtidig have oplyst, om Politiets Efterretningstjeneste (PET) i givet fald har været involveret i opgaven.

kilde: JP

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Mads, redaktion 4, den 02-8-01
Copyright Nørre Djurs Web 2000