Artikler på Nørre Djurs Web
Læserbrev: Om Kolindsund

Normalt bringer vi kun debatindlæg skrevet af folk fra Nørre Djurs, men dette læserbrev fra Lars Sloth fra Grenå (lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening) omhandler et emne, der angår et hjørne af vores kommune, nemlig Kolindsund.
Vi har i forvejen bragt flere meningstilkendegivelser om Århus Amts nye holdning til den omdiskuterede grødeskæring i kanalerne, og i denne uges udgave af Grenå Bladet er det hele 2 læserbreve om emnet. Lars Sloth skriver følgende:

"D. 24. april skriver Lotte Hornemann i et debatindlæg i Grenå Bladet, at Århus Amt har besluttet at uddybe og glatbarbere landkanalerne omkring Kolindsund samt selve Grenåen.
Begrundelsen er, at landmændene i Sundet har problemer med at bortlede vandet fra markerne.
Nu er det jo en vanskelig sag at arbejde mod naturlovene, og det er faktisk, hvad dette forslag gør.
Siden Kolindsund blev tørlagt, har jorden hvert år "sat" sig, fordi de organiske stoffer i jorden nedbrydes. Det samme gælder for engene omkring Korup og Ryom Å. Det laveste punkt i Sundet er nu ca. 4,5 m under havniveau. Grundvandet ligger derfor ret tæt under denne sundbund, og det er landmændenes hovedproblem. Holdes drænene og afvandingskanalerne i forsvarlig stand nede i Sundet, kan man jo som bekendt bortpumpe den vandmængde, man ønsker. Men nogle steder er man nu så tæt på grundvandet, at det kniber at dræne disse marker.
Amtet har så i sin visdom foreslået, at løsningen på problemet lavtliggende marker er at uddybe og kantklippe Nord- og Sydkanalen og Grenåen. De to ting hænger overhovedet ikke sammen, hvad man kan overbevise sig om ved at læse i Hedeselskabets afvandingsanalyse. Den konkluderer bl.a., at den nuværende grødeskæringspraksis og de småaflejringer af mudder, der findes i Grenåen, giver fuldt ud tilfredsstillende afstrømningsforhold. Findes der lavtliggende marker, må man forvente, at de periodevis er oversvømmede, konkluderer Hedeselskabet.
Derfor er Danmarks Naturfredningsforenings konklusion: Ingen ændring af det gældende Kolindsundregulativ.
Lotte Hornemann skriver også, at det er godt at have Kolindsund som "Djurslands kornkammer", hvis grundvandet skal beskyttes på mere sårbare områder. Man må spørge: Beskytter landbrugsdriften i Kolindsund grundvandet bedre end andre dyrkningsformer? Det var da interessant at få belyst. Det er i hvert fald givet, at det vand, der oppumpes fra Sundet, indeholder store mængder kvælstof, da drænene som tidligere nævnt ligger meget overfladisk. Kolindsundvand påvirker derfor markant det omgivende miljø nemlig Kattegat og altså også grundvandet.
Danmarks Naturfredningsforening ser derfor ingen argumenter for at ændre på grødeskæring m.v. og vil naturligvis anke Århus Amts indstilling."

Skrevet af Lars Sloth fra Danmarks Naturfredningsforening i Grenå Bladet d. 15. maj

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 16-05-01
Copyright Nørre Djurs Web 2000