I Ny Adelgade i København ligger én af de ganske få
danske restauranter, der er fundet god nok til at være optaget i den internationale
Michelin-guide over berømte spisesteder.
I køkkenet på dette fornemme spisested hersker en ung mand, der minsandten har trådt
sine barnesko dels på Emmelev Kærvej og dels på Dalstrup Mark, hvor hans mor stadigvæk
bor. Hans navn er Mikkel Maarbjerg, han er sidst i tyverne, og han har allerede gjort sig
bemærket ved internationale kokkekonkurrencer.
Forleden havde Politiken sendt sin velkendte "i byen"-redaktion på Kommandanten
for at uddele kokkehuer, og minsandten om ikke det blev til en fuldstændig
overstrømmende anmeldelse og ikke mindre end 5 kokkehuer!!! - og det er sandelig ikke
noget, der sker hver dag, skulle vi hilse og sige.
Madskribenten Adam Price skrev under overskriften "Skamløs, perfekt luksus"
blandt andet følgende:
"På Kommandanten er vi i den eksklusive afdeling for afslappet, skamløs luksus,
stilen er ny-klassisk og franskinspireret af højeste sværhedsgrad, og det er dyrt. Ikke
mere snak. Skal det være, så lad det være. Kommandanten er stedet til den helt særlige
aften, hvor man glemmer alt om privatøkonomi og trøster sig med, at gældsfængsel er
afskaffet i kongeriget.
Lars Nielsen har kørt stedet med sikker hånd i en årrække. Køkkencheferne har været
mange, og senest har Mikkel Maarbjerg overtaget komfuret fra den tidligere kaptajn,
franskmanden Francis Cardenau, som nu steger sin foie gras i køkkenet på Le Sommelier.
Maarbjerg har dermed ikke bare overtaget et af byens mest prestigefyldte køkkener, men
også forpligtelsen til at forsvare de to Michelin-stjerner, hvilket han indtil videre har
gjort med bravour. Og hatten af for det......"
Artikelen slutter med følgende pæne ord:
"På Kommandanten kan man i hvert fald opleve et køkken som i perfektion, præcision
og håndværk er af international standard. Meget kyndig, venlig og diskret betjening.
Tjenerne har et øje på hvert finger; man når sjældent at ønske noget, før det står
på bordet. Men hvor en restaurant i udlandet på samme niveau ofte ville have et
kolossalt hieraki af tjenere styret med militærisk disciplin, så er stemningen på
Kommandanten - trods navnet - afslappet og intim. En velsmurt maskine, der tager imod
gæster og afvikler måltidet med stort overskud.
Når der er fem huer i sigte, besøger vi restauranten to gange - og ved det andet besøg
prøvede vi a la carte-kortet. Igen var standarden upåklagelig ned i mindste detalje.
Konservatismen præger i nogen grad Maarbjergs køkken - i hvert fald ved disse 2 besøg -
men det skal nu ikke opfattes så negativt igen. Der vil være andre steder, hvor
køkkenet er vildere, mere udfordrende, innovativt og grænseoverskridende. Men det er
ikke ambitionen på Kommandanten. Man har en klar, raffineret og meget klassisk stil, som
man mestrer til fuldkommenhed. Der er perfektion til fingerspidserne, og det må
anerkendes med fem, kridhvide huer til Maarbjerg, Nielsen og hele holdet på
Kommandanten."
Har du fået lyst til at gå ud at spise på din næste københavnstur, så klik ind på:
http://www.kommandanten.dk
Skrevet af Adam Price i Dagbladet Politikens tillæg "i byen"
|