Artikler på Nørre Djurs Web
Læserbrev: Om børnehave i Fjellerup

Det har naturligt nok skabt en del debat, at der forleden blev indført et byggestop, som bl.a. satte en foreløbig stopper på de ellers ret fremskredne planer om at bygge en børnehave i Fjellerup.
Knud Andersen fra Dansk Folkeparti i Nørre Djurs har skrevet følgende læserbrev i Grenå Bladet:

"Når nu politikerne har smækket den kasse i, der hedder "Børnehaven i Fjellerup", er der én dør, der er lukket, men samtidigt er der mange andre, der er åbnet. Hvis man, som situationen tegner sig for øjeblikket, kan skelne det væsentlige fra det uvæsentlige og lader de eventuelle politiske synspunkter komme ind under det uvæsentlige, er man allerede nået et langt stykke hen ad vejen.
Det første spørgsmål, man skal have løst, er, om der blandt de borgere, der vil slutte op om at få en børnehave, også er viljen til at prøve at gå andre veje. Det vil sige at få én eller anden plan strikket sammen, der vil dække behovet. Var det nu sådan, at en kreds af borgere kunne finde sammen og i fællesskab finde en løsning, ville det for det første skabe et større ansvar for projektet og en stolthed over, at man kunne sætte sig ud over den politiske gang ævl og udenomssnak, det er ved at udvikle sig til.
Det første spørgsmål, der må melde sig, er, hvordan man kommer videre uden midler eller med meget små midler, men nu er det, at "nøden skulle lære den nøgne kvinde at spinde". Der var i Jyllands Posten`s "Derhjemme" d. 1. marts en artikel om en naturbørnehave i Mols Bjerge, skrevet af journalisten Helena Bak. Dét eller en skovbørnehave var måske vejen, man skulle gå.
Ifølge Danmarks Naturfredningsforenings blad "Natur og Miljø" i artiklen "Børn i en skovbørnehave" opnås der, at:

- børnene bliver bedre til at indlære, også når de kommer i skole,
- har markant færre sygedage end børn i en
traditionel børnehave,
- bevæger sig bedre og mere ubesværet,
- har mindre risiko for at udvikle allergier,
- bliver udsat for mindre støj,
- undgår at komme i konflikt med andre børn i langt
højere grad, end hvis de er stuvet lidt sammen på
lidt plads,
- er mindre stressede og mere tilfredse,
- får bedre indlevelsesevne og mere fantasi af at lege i naturen,
- bliver mere hensynsfulde og lydhøre overfor hinanden og
- bliver gode til at fordybe sig.

Foruden førnævnte er der den fordel, at hvis man går ind for en sådan løsning, kan man bruge containere. De kan fås billigt og er nemme at indrette til de forskellige formål. De kan ændres, dels af frivillighedens vej, dels som en meningsfyldt måde at bruge de medborgeres arbejdskraft og ekspertise på, der skal i jobtræning.
Nu til en anden væsentlig ting, nemlig hvor den skal ligge, Der må man henvende sig til private, der for gode ord og betaling vil være villige til at udleje en grund, der er egnet til formålet. Hvis man beslutter at gribe det an på den måde, vil det også indebære den væsentlige fordel, at den vil være nem at udvide, og den vil være nem at fjerne uden at skade naturen samtidig med, at containerne kan bruges til mange andre formål. Så er der det mere smertefyldte emne, der hedder finansiering. Der har jeg en idé om, at man ikke absolut får et godt produkt, fordi det er dyrt, så lad os i fællesskab prøve at finde frem til en god og billig løsning. Det kunne være et banklån, fonde, erhvervslivet - lad os få nogle forslag. Jeg har også en idé om, at man evt. kunne have en mindre bus eller en aftale med en lokal vognmand om transport af børnene, hvis det skulle være ønskeligt. Jeg vil prøve at få det her ud til en så bred kreds som muligt, da der uden tvivl findes borgere i de andre kommuner, der gerne vil hjælpe os og ligger inde med erfaringer, der kan bruges."

Skrevet af Knud Andersen, Dansk Folkeparti i Nørre Djurs, i Grenå Bladet d. 20. marts

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 20-03-2001
Copyright Nørre Djurs Web 2000