Artikler på Nørre Djurs Web
Chok fra Økonomiudvalget

kom-hus.jpg (4638 bytes)

Det må have gibbet i mange mennesker i Nørre Djurs, da de åbnede deres avis i morges og kunne læse om det underskud på ni mill. kr. på sidste års regnskab, der kom frem på økonomiudvalgets møde i går.
Læs mere om underskuddet hér!

Da viceborgmester Poul Kjelgaard for første gang under borgmester Leif Sørensens sygeorlov skulle lede økonomiudvalgets møde i går, blev det hans tunge opgave at måtte tage konsekvensen af det underskud, der har vist på regnskabet for år 2000. Selv om det endelige regnskab ikke foreligger endnu, var et enigt udvalg nødt til at indføre et øjeblikkeligt bygge- og anlægsstop. Det betyder, at kun arbejder, der er sat i gang (som f.eks. Voldby Skole og frontpartiet på kommunekontoret) bliver til noget. Derimod må folk i Fjellerup foreløbig indstille sig på, at den børnehave, som netop er vedtaget, ikke bliver til noget lige nu, og det samme må siges om omfartsvejen ved Hemmed. De store planer om ombygning på kommunekontoret og de vedtagne investeringer i en kommunal IT-løsning bliver også lagt på hylden. Selv om Glesborg Skole ellers stod for tur for en omfattende og tiltrængt renovering, bliver heller ikke det til noget lige nu.
Det alarmerende underskud bliver slemt for mange mennesker, og det er på nuværende tidspunkt ikke nemt at vide, hvad det hele skal ende med. Som sagt, regnskabet er ikke endeligt, så det er svært for kommunens folk at gennemskue, hvor det er gået galt, før de endelige tal foreligger. De foreløbige oplysninger tyder dog på, at det er de sociale udgifter, der er løbet løbsk, angiveligt på grund af, at staten har påført kommunerne større og større forpligtelser på dette område gennem de seneste år.

Kilde: Dagbladet Djursland

Kommentar: Bombe under samarbejdsaftalen?
v/ Redaktøren.

For de 3 partier, der for 4 år siden enedes om at samarbejde omkring at gøre socialdemokraten Leif Sørensen til borgmester (de Konservative, Nørre Djurs-Listen og Socialdemokratiet), må det være lidt af en slem pille at sluge, at regnskabet for år 2000 ser ud til at komme ud med et stort underskud. Når man tænker på, hvor tæt vi er på det næste valg til kommunalbestyrelsen, kunne de dårlige tal nemt blive en anledning for oppositionen til at køre det tunge skyts frem for at fremprovokere et borgmesterskifte.
Vi husker tydeligt, hvordan flertalspartierne benyttede budgetforhandlingerne i efteråret til at slå til lyd for en politik, hvor Venstres gammelkendte refræn med at "sætte tæring efter næring" blev afløst af en mere optimistisk strategi. Den gik i korte træk ud på, at det kan betale sig i det lange løb at bruge penge på at sætte ting i gang, fordi en støtte til virkelysten vil føre til uventede økonomiske gevinster for kommunen. Hvis en forholdsvis fattig kommune som vores skal have en chance for at overleve, skal man passe på ikke at spare alting væk, så folk i fremtiden kan få lyst til at slå sig ned hos os, lød flertallets argumentation.
Den strategi kan det blive endog meget svært at holde fast i, hvis de choktal, der kom frem på økonomiudvalgets møde i går, viser sig at holde stik. Så kan man ligefrem frygte, at politikere og embedsmænd bliver tvunget ud i at skulle i gang med at slibe sparekniven og skære ned på allerede igangværende initiativer. Også de mange tilhængere af tanken om at lægge hele Djursland sammen til én kommune kan få yderligere vind i sejlene, hvis underskuddet fra Nørre Djurs viser sig at holde stik.
Forleden kunne Dagbladet Djursland/Aarhus Stiftstidende fortælle, at foreningen "Det Skæve Danmark", som består af de fattigste kommuner, endelig har fået held til at få Kommunernes Landsforening til at rykke for at få indført et nyt fordelingssystem for de bloktilskud, der hvert år går fra staten og til kommunerne. Formålet skulle være at udjævne tilskuddene, så de fordeles på en mere retfærdig måde med det resultat, at de fattigste kommuner skulle få en chance for at få nogle penge at gøre godt med, så de ikke sakker yderligere bagud i udviklingen. Regeringen har vist interesse for idéen, men man har gjort det klart overfor KL, at kommunerne må vente til efter folketingsvalget med at forhandle om en ny fordelingsnøgle.
Til sidst i artiklen stod der imidlertid, at der dog ville blive tale om, at der ville blive tilbudt en øjeblikkelig hjælp til de 20-30 fattigste kommuner. Hvis det er rigtigt, at det store underskud i vores kommune skyldes stigende byrder på socialbudgettet, påført kommunen af staten, var det måske en idé for vores politikere at få synliggjort Nørre Djurs som støtteværdig kommune i en fart.

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 28-02-2001
Copyright Nørre Djurs Web 2000