Artikler på Nørre Djurs Web
Stig Holsting: Om ødelæggelse af fortidsminder

kirke400.jpg (14851 bytes)

I søndagsudgaven af Dagbladet Djursland havde tegneren Stig Holsting fra Gjerrild én af sine bekendte "klummer".
Læs kronikken hér!

"Ødelæggelse af Danmarks fortidsminder er ikke noget nyt fænomen. Man skal ikke tro, at lovgivning og bøde-trusler kan standse lysten og behovet for at slette sporene af vores fædres ofte tunge gang over jorden. Men det er først i nyere tid, at man bevidst har forsøgt at dæmme op for ødelæggelserne i trit med, at levnene i stigende grad er blevet erkendt som kulturhistorie og ikke, som for blot nogle generationer siden, blev opfattet som åndelige kræfters tilstedeværelse.
For de fleste mennesker står de mange gravhøje som de ældste levn efter menneskelig virksomhed i landet, og selv om der stadig er mange tilbage, så er de fleste dog borte. Det skyldes ikke først og fremmest intensivt landbrug, men gravrøvere og tidligere tiders behov for byggesten. Alligevel blev mange grave bevaret, fordi man frygtede de dødes hævn eller andre luftige væseners huseren, hvis man forgreb sig på deres grave. Adskillige grave forsvandt også, da man skulle anlægge jernbaner rundt om i landet. Det krævede mange læs skærver, men da er vi kommet så langt op i tiden, at oplysningen og rationalismen havde jaget frygten for fortidens ånder på flugt.
Men nye strømninger kom ind over landet og blev til fare for fortids storhed. Landbrugets krav til rationel drift har ødelagt meget. Skel og høje måtte vige for stordrift, og dybdepløjning tog sig af det, som endnu ikke var erkendt, men dvælede sig under muldlaget.
Vore landsbykirker står i dag i en forbavsende god stand, men sådan har det ikke altid været. Da reformationen skyllede hen over landet, blev mange kirker sløjfede, dels fordi de ikke behagede den ny kirkes mænd og dels, fordi der ikke mere var behov for så mange kirker. Op gennem de efter-reformatoriske århundreder forsvandt mange kirker også, fordi de blev forsømte og truede med at falde omkuld af sig selv.
Ved romantikkens gennembrud fik man nyt syn på de gamle levn, det være sig stensætninger som kirker, der alle var eksponenter for forfædrenes gudedyrkelse. Digtere og malere svævede omkring de gamle levn og kunstæstetikere fantaserede sig tilbage i tiden. Det medførte, at mange bevarede særheder blev ødelagte, fordi man ville genoprette, hvad senere tider havde ændret på.
Desværre var det som oftest perlerne, man forgreb sig på. Rundt om i landet blev skæve vinkler rettet til, forsvundne bygningsdele blev rekonstruerede og senere tiders ændringer blev ført tilbage. Få af vore store kirker kan sige sig fri for disse mildest talt uheldige overgreb, og adskillige mindre købstadskirker blev romantiserede eller helt sløjfet, når de kom til at ligge i vejen for byplanlægningen.
I dag har vi lovgivning til at forhindre sådanne overgreb, men vi skal ikke derfor føle, at fortidens spor er sikrede. Der sker endnu i dag sløjfninger af oldtidshøje, selv om man forsøger at holde kontrol.
Dybdepløjningen er et højaktuelt problem, og det moderne menneskes manglende lyst til at bruge kirkerne til gudsdyrkelse er blevet en trussel mod kirkebygningen. Kirkens folk er begyndt at rumle med tankerne om at lukke kirker, som ingen søger alligevel, og alle ved jo, at det første skridt hen mod forfald er manglende omsorg og behov for udnyttelse samtidig med, at lysten til at ofre penge på vedligeholdelse falder proportionalt med den folkelige opbakning. Så kan der ikke fiskes politisk i sagen.
Alle disse trusler mod vores fortid kunne måske elimineres, hvis det var muligt at vække til en folkelig interesse for fortidens levn, og det første skridt ville være at vække børns og unges interesse for historen.
Dette sker imidlertid ikke, for skolen har nedprioriteret den systematiske historieundervisning. Vores hektiske dagligdag har alene rettet søgelyset mod nutiden og især fremtiden, for det er her, pengene ligger.
Museerne kæmper en brav kamp for at rette opmærksomheden mod det nødvendige i at genopdage vores fortid, hvorpå vi dog mentalt skal bygge fremtiden. Men det er der som bekendt ikke forslag i."
Skrevet af Stig Holsting fra Gjerrild i Dagbladet Djursland, søndag d. 7. januar

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 08-01-01
Copyright Nørre Djurs Web 2000