Artikler på Nørre Djurs Web
Bredbånd eller trådløst?

Noerre-Djurs-400.jpg (28207 bytes)

Antenne eller tlf-central, ved hhv. trådløs eller kabel-
baseret egns-net, skal være inden for få kilometer.

I Grenå får man inden længe 2 muligheder for at være konstant på Internettet til en billig penge: med det såkaldte ADSL hos Tele Danmark eller via kabel på Byantennen. Tele Danmark vil ikke opstille det dyre udstyr til ADSL på landzone-centralerne (for få brugere), og vi har ingen antenneforening der har lagt et kabel-TV-net i vores udstrakte landskab. I Nørre Djurs har der imidlertid vist sig 2 mulige løsninger på fremtidens opkobling.
Læs mere hér !

Hvis du går en tur i Arkiv på forsiden af dette web-sted og slår op under torsdag d. 23. november, kan du læse om den Internet-model, de har valgt ude i Rougsø Kommune, hvor foreløbigt 200 computere på kommune-kontoret, i politikernes hjem og rundt omkring i skoler og institutioner er bundet sammen i et trådløst netværk. Det indebærer, at man er gratis på Internettet døgnets 24 timer, og samtidig sparer kommunen hundrede-tusindvis af kroner på at kunne telefonere gratis over computerne. Indtil videre har man dog valgt ikke at tilslutte borgerne, men det ville sagtens kunne lade sig gøre uden at udbygge systemet. Gjorde man det, ville det koste en éngangs-investering på et par tusinde kr. plus en ganske almindelig stueantenne forbundet til hjemme-PC`en for hver husstand at være med.
I onsdags havde Bøvl-værkstedet (hvor disse linjer i øvrigt også skrives) besøg af en sælger, som lige havde været til møde på rådhuset i Glesborg for at promovere en Internet-løsning via såkaldt bredbånd. For en lille flok af interesserede fortalte han om sit firmas satsning på den såkaldte SDSL-teknologi. Som konsekvens af Tele Danmarks uvilje mod at sprede ADSL ud til land-befolkningerne har hans selskab strikket et tilbud sammen til landets kommuner. Ved at leje sig ind på Tele Danmarks eksisterende telefonnet og forbinde de enkelte centraler med kobberkabler, kan man tilbyde kommunen som helhed en lynhurtig Internet-opkobling, hvis etablering han anslog til at koste en lille million kroner. Hvis man ønsker at få borgerne med, vil det for hver husstand koste små 2.000 kr. i oprettelse, 5.000 kr. for en router i hvert hjem plus 2.450 kr. om året i fast abonnement, og så kan man endda ikke bruge det til telefoni uden at skulle investere yderligere et par tusind i en speciel telefon, der så til gengæld giver telefoni til lokal takst over hele verden !
I øjeblikket kører Nørre Djurs Kommunne med et normalt Tele Danmark-abonnement med tilhørende opkaldsgebyr og minuttakster, og det ved de fleste er en ret dyr løsning, så der bliver lige nu spekuleret en del på kommune-kontoret over, om det ikke var en god idé at få etableret ét af de her nævnte systemer. Som situationen er lige nu, har bredbåndssælgeren altså været på rådhuset, hvor en del både politikere og embedsmænd er blevet sat ind i hans model. Da der forleden var arrangeret udflugt til Allingåbro for at bese Rougsø-modellen, var kun 3 af vore politikere med, så derfor har Nørre Djurs NetNyt foreslået afholdelse af en slags høring for så hurtigt som muligt at få de 2 systemer holdt op mod hinanden. Vores idé er, at indkalde en repræsentant for hver af modellerne, og så lade en indbudt skare af politikere, embedsmænd og lokale IT-eksperter udspørge dem og på den måde få så klart et billede som muligt af de 2 systemers styrker og svagheder. Dette vil naturligvis også kunne munde ud i, at man fra kommunens side vælger helt at lade være med at investere i en IT-løsning. Men de løbende udgifter vil så være højere, samtidig med at mulighederne ikke forbedres. Før eller siden tilbyder teleselskaber bedre muligheder i land-zone-områder og borgerne vil da begynde individuelt at tilslutte sig dyrere løsninger, og muligheden for en billig fælles løsning bliver forspildt. Det er nu der bør smedes . . . også hvis vi f.eks. skal gøre os håb om financiering via Leader+ midlerne fra EU, idet de 5 landkommuner som Nørre Djurs er i gruppe med, står overfor at skulle beslutte det fælles udviklings-tema i begyndelsen af januar.

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 01-12-2000
Copyright Nørre Djurs Web 2000

Links til hvad der er gået forud:

Resultatet af et tidligere TEMAMØDE om dette emne, som blev afholdt mandag d. 7/2 2000:
http://hos.nr-djurs.net/Bjarke/Projekter/Traadloest_egnsnetvaerk/traadloest_egnsnetvaerk.htm

Forvarsel af IT-turen til Rougsø d. 22/11:
http://www.nr-djurs.net/red11/artikler/2000/11-16/002.html

Se præsentationen i Rougsø: "Set fra en IT-koordinator"
John Jensen som er IT-koordinator i Rougsø fremlægger facts om det trådløse egns-net i Rougsø:

http://hos.nr-djurs.net/bjarke/projekter/Traadloest_egnsnetvaerk/Praesentation_med_facts_om_traadloest-egnsnet.htm

De seneste priser på udstyr til trådløst netværk hos de der har leveret til Rougsø:
http://hos.nr-djurs.net/bjarke/Projekter/Traadloest_egnsnetvaerk/Priser-paa-udstyr-til-traadloest-egns-netvaerk.htm

Rougsø imponerer med trådløst egns-net. En kommentar fra IT-projektleder Bjarke Nielsen:
http://hos.nr-djurs.net/bjarke/Projekter/Traadloest_egnsnetvaerk/Rougsoe-imponerer.html

 

Links til mulige leverandører:

Trådløst egns-net:
http://www.t-net.dk/

Kabelbaseret egns-net:
http://www.cygate.dk

 

Link til forestående arrangement:

TEMAAFTEN: Elektronisk egns-netværk i Bøvl-værkstedet mandag d. 4/12 fra kl. 19 til 22 - de to modeller sammenlignes:
http://www.nr-djurs.net/servlet/Execute2?siteId=0&class=rpc.servlet2.event.List&list=265