Artikler på Nørre Djurs Web

IT-udflugt til Rougsø

 

En blandet flok af politikere, computerentusiaster og sågar enkelte ældre radioamatører fra Nørre Djurs havde i går eftermiddags sat hinanden stævne på rådhuset i Allingåbro for at få en demonstration af et avanceret, trådløst net-værk, som vores nabokommune har kørt med et par år nu.
Læs mere hér!

Turen var arrangeret af projektleder i Bøvl-miljøet, Bjarke Nielsen, for at vække en debat om, hvordan en lille kommune som vores kunne bære sig ad med at bringe sig selv på landkortet inden for fremtidens kommunikations-teknologi.
Bor man i byen, har man adgang til at komme på Internettet med én af de nye, lynhurtige forbindelser, hvad enten det nu hedder ADSL, Stofa-net eller noget andet. I Grenå og Ebeltoft har Tele Danmark for nyligt indført ADSL, men selskabet har samtidig gjort det klart, at landkommunerne ikke kan regne med samme mulighed inden for en overskuelig årrække. Det er på denne baggrund, at man i Rougsø allerede for 3-4 år siden satte sig ned for at lægge en IT-strategi.
Her på Nørre Djurs NetNyt vil vi meget gerne skåne vores læsere for alt for mange tekniske detaljer (Deres udsendte medarbejder skulle jo også gerne kunne følge med!), men lad os slå fast med det samme: I Allingåbro blev vi præsenterede for noget i retning af et teknisk vidunder, et computer-netværk, som uden at sige for meget gjorde et stort indtryk på alle. Dels kan man være gratis på nettet med en ekstremt hurtig hastighed, et utal af computere kan være sluttet sammen i netværk, og fra næste år kan man også telefonere gratis, når man er tilsluttet netværket. Det giver så mange besparelser i det kommunale budget, når man f.eks. slipper for alle de dyre telefontakster, at den forholdsvis dyre investering i udstyr hurtigt vil være tjent ind.
John Jensen sidder i kommunalbestyrelsen i Rougsø, og han er samtidig kommunens IT-ansvarlige. Uden omsvøb fortalte han, at han ikke har særlig stor specialviden om computere, og at systemet i den grad nærmest kører sig selv, at han kun arbejder halvtids på dette område. Alle data er samlede på servere i kælderen, og rundt på kontorerne har man kun en skærm, mus og tastatur samt en såkaldt "tynd klient" (en slags netkort, man sætter skærm og mus i, da harddisken jo er afskaffet). Men det er vigtigt at pointere, at enhver computer vil kunne bruges, selv de gammeldags modeller, da al kraften ligger i serverne.
Udover det interne system, der forbinder alle rådhusets kontorer, er også samtlige kommunens institutioner tilsluttet systemet. Det foregår trådløst via radiobølger sendt rundt til de 4 store antenner i kommunen (Allingåbro, Vivild, Ørsted og St. Sjørup), og det er nok til at dække så godt som hele Rougsø-området. På hver af de 200 tilsluttede computere er der så en lille antenne, der sender data fra PC`en, hvorefter de på et øjeblik lander på serveren på kommunekontoret. Herfra kan John Jensen gå ind og assistere med hjælp og vejledning til alle tilsluttede, og på denne måde sparer han en masse benzin og besvær.
I Rougsø har man indtil videre ikke udnyttet den mulighed, der også er, for at borgerne kan bruge systemet, men det kan sagtens lade sig gøre, fortalte John Jensen. Det virker som en oplagt idé for et område som vores, hvor en tilslutning af både foreningsliv og erhvervsliv kunne være med til at gøre det mere attraktivt i fremtiden at bo i Nørre Djurs.

Rougsoe4.jpg (32339 bytes)
Større er den ikke, den centrale antenne på gavlen af Rougsø-rådhus
[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 23-11-2000
Copyright Nørre Djurs Web 2000