Artikler på Nørre Djurs Web
Kurth Carlsson - Landsbytosse 2000

Kurth4.jpg (26587 bytes)

Én af vores egns mere kontroversielle personligheder, pastor Kurth Carlsson fra Rimsø, er en mand med mange gøremål langt ud over præstegerningen. I lokalsamfundet er der meget delte meninger om alle hans aktiviteter, men i morgen formiddag tildeler Landsforeningen af Landsby-samfund ham deres årlige pris som årets Landsbytosse.
Læs om begrundelsen hér!

Det lyder som et skældsord, men fra Landsforeningen af Landsbysamfunds side er det så absolut ment som en hædersbevisning, når de for 19. gang uddeler deres årlige pris, Landsbytossen. Hør her, hvordan foreningen begrunder udnævnelsen af Kurth Carlsson:

"For de svage og det smukke.
Kurth Carlsson i Rimsø i Nørre Djurs Kommune tildeles Landsforeningen af Landsbysamfunds ærespris, der uddeles for 19. gang. Den får han for sin kamp for sin kamp for at styrke lokalsamfundene ved samtidig at støtte de svage unge i samfundet. I den kamp er nøgleordene uddannelse og oplysning som middel til udvikling i de lokale samfund.
Sognepræst Kurth Carlsson kan synge en kirke op - alene mand. Adfærdsvanskelige børn fra en institution i nærheden beder om at gå til præst hos ham. Han kan tumle heste og kampesten, og hos ham kan et usikkert ungt menneske få sig en beroligende "knuser".
Kurth Carlsson er bornholmer, hans kone Inger Margrethe er fra Hundborg i Thy, og de er begge uddannede på den frie lærerskole i Ollerup.
Det var i Østerlars, han første gang fik lejlighed til at lave én af de revolutioner, som han har været en del af. Kommuneskolen fyrede Kurth Carlsson på grund af for stort engagement, og Østerlars Friskole blev dannet. Der kom flere børn end det påkrævede minimum til starten i hotellets sal, hvor friskolen åbnede med 2 lærere for 36 år siden. Nu er der 150 elever i Østerlars Friskole.
Ægteparret flyttede med deres børn til Vestjylland og arbejdede på Fjordvang Ungdomsskole. Kurth Carlsson uddannede sig til familievejleder og gik derefter i gang med teologistudiet. I 1977 kom familien til Rimsø, hvor Kurth Carlsson blev sognepræst i Rimsø-Kastbjerg sogne.
Rimsø Præstegård er Danmarks ældste, og måske har den været med til at lede Kurth Carlsson ind på den anden store interesse i arbejdet på Djursland, skønhed. Rimsø Præstegård fra 1593 trængte til restaurering. Der blev søgt penge til det meget store arbejde, og det blev gennemført. Kurth Carlsson lagde stengærde ved præstegården, og familien plantede en offentligt tilgængelig rosenhave med flere tusinde roser. For sjovs skyld lavede han også en voliére med smukke fugle overfor præstegården. Så var der noget at se på for både børn og voksne.
Efter at deres børn var flyttet hjemmefra, var der i mange år plejebørn i præstegården. For ca. 10 år siden kom så idéen, der for alvor skabte arbejdspladser på egnen, og som gav nye muligheder til de svage unge i samfundet, de sent udviklede. En kro i Gjerrild, Jægergården, lukkede, og med Kurth Carlsson som trækokse og formand kom efterskolen i gang. Han har siden trukket sig ud af bestyrelsen og taget fat på den næste udfordring, Ungdomshøjskolen for sent udviklede unge. På Kastanje-gården har Inger Margrethe overtaget ledelsen, og Kurth Carlsson har gennemført en restaurering af gården, som vækker respekt viden om - ja, helt ind i arkitektkredse. Gården blev udvalgt som én af de 24 smukkeste landbrugsejendomme i landet og var med helt til den sidste runde. Derfor ved man nu, at Kastanjegården anses for én af de 6 smukkeste, danske gårde. Der er de unge mennesker med til at passe heste, køer og får. Ikke bare tilfældigt sammenbragte dyr, men elitedyr, som alle kunne være stolte af at føre frem på dyrskue. stolte er de unge mennesker også, når de i hvid dragt med rødt slips fører de smukke dyr frem. Vestergård i Emmelev tæt ved Rimsø blev købt, og der blev etableret økologisk landbrug, skovbrug og frilandsgartneri.
I Emmelev er der ved at blive etableret et feriecenter og økologisk gårdbutik på en anden gård, Margrethehøj, som sammen med Emmelevgård også vil tilgodese handicappede, blandt andet med en sansehave. Margrethehøj står nu næsten færdigrestaureret, en arkitektonisk perle fra 1907. Projektet går lige så stille videre, med pengemangel og hårdt arbejde. Men dem, der kender Kurth Carlsson, véd, at det nok skal blive til noget, så folkeoplysning og skønhed igen går op i en højere enhed i Rimsø sogn."
Portrættet af Kurth Carlsson er skrevet af Barbara Diklev

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 10-11-2000
Copyright Nørre Djurs Web 2000