Af Else Søjmark (S) politisk ordfører og næstformand i Børne- og Ungdomsudvalget i Norddjurs
Else Søjmark.
|
"For mange udsatte*) unge ender på kontanthjælp og førtidspension. De har nemlig en høj risiko for at droppe ud af skolen og ende uden en 9. kl. eksamen (9 års skolegang), der giver adgang til en ungdomsuddannelse.
Det viser en undersøgelse som KL (Kommunernes Landsforening) netop har offentliggjort. Undersøgelsen sammenligner, hvor mange udsatte unge eller tidligere udsatte unge i landets kommuner, der har opnået en 9. kl eksamen. I Norddjurs var det i 2009 81% af de udsatte 18 årige unge.
Det kan og skal vi gøre bedre ved at sætte tidligt ind og samarbejde på tværs om at støtte disse unge, så de har mulighed for at tage en ungdomsuddannelse og få et godt grundlag for at komme i job eller videre uddannelse. De unge har bl.a. brug for netværk og for at være del af positive fællesskaber med andre unge, der kan give dem lyst og mod på at gå i skole, lære og udvikle sig.
KL’s undersøgelse viser ogsÃ¥, at der ikke er sammenhæng mellem hvor mange udsatte unge der bor i en kommune og hvor mange af de udsatte unge der har opnÃ¥et 9. klasses-eksamen.
Det er vigtigt at vi har politisk fokus på disse unge og deres muligheder for at få en uddannelse. Også fordi uddannelse har betydning for at bryde den sociale arv."
*) Udsatte unge er defineret som unge, der er eller tidligere har været anbragt eller fået en forebyggende foranstaltning. Læs mere hér:
www.kl.dk/ImageVault/Images/id_52275/scope_0/ImageVaultHandler.aspx
Kilde: Else Søjmark (S), politisk ordf. + næstform. i ND Børne- + Ungdomsudv. i Lokalavisen tors. d. 9/2.
/Bjarke.