En repræsentant for de danske lærere har i det følgende et bud på, hvad det største problem i folkeskolen er:
”Uro i klassen er alvor. Dels er der ifølge PISA ingen faktor, der kan ødelægge elevernes udbytte af skolegangen mere effektivt, dels har problemet antaget skræmmende dimensioner i folkeskolen.
Undersøgelser foretaget blandt eleverne af Dansk Center for Undervisningsmiljø (2009) viser, at 23% ”sjældent eller aldrig oplever, at der er den fornødne ro i klassen, 555 oplever, at det er der somme tider, og kun 6% oplever, at dét er der altid”.
Hele 87% af skolelederne i de større byer har rapporteret til Skole og Samfund (2005), at deres skole har problemer med uro, og en undersøgelse blandt lærerstuderende har vist, at angsten for ikke at kunne styre klasserne er deres største karrieremæssige bekymring (Per Fibæk Laursen m.fl. 2008). Man kan med sindsro konkludere, at der findes således i dag to slags lærere i folkeskolen: dem, der oplever disciplinære vanskeligheder, og dem, der lyver.
På denne baggrund forekommer det meget letsindigt, når for eksempel forskningschef ved VIA University College i Århus, Andreas Rasch-Christensen i Århus Stiftstidende d. 29. maj anbefaler, at folkeskolen skal rumme mange flere urolige elever i de almindelige klasser.
Rasch-Christensens sympatiske pointe er naturligvis, at de urolige skal lære at være rolige sammen med de rolige klassekammerater i stedet for at blive sendt til alle de andre urolige i en specialklasse. Men så nytter det ikke noget at bagatellisere uro-problemet og signalere større tolerance over for uro.
Skolen må først og fremmest vedgå problemets uhyrlige omfang for dernæst at tackle det målrettet, konsekvent og effektivt.
Det handler primært om at finde undervisningsformer, der forebygger uro, men man må indse, at det også handler om at kunne standse uroen, når den opstår.
Hvis hensynet til undervisningen skal vige for hensynet til de urolige elever, gÃ¥r folkeskolen i opløsning.”
Kilde: Skrevet af hovedbestyrelsesmedlem Niels Chr. Sauer fra Danmarks Lærerforening i Stiften d. 2/6.
/Bjarke & Rex.