En mand fra en Aarhus-forstad er utilfreds med den moderne form for journalistik, der mere og mere drejer sig om jagten på sensationer. Han skriver således:
”Man tager et ungt menneske, betaler dets uddannelse pÃ¥ én af journalistskolerne, hvoraf en pæn del foregÃ¥r som praktiktid.
Herefter slipper man dem løs i medieverdenen, og det synes som om, at det er den dårligst uddannede del, der derefter lander i de politiske redaktioner.
Baggrunden for forudgående udsagn er hentet i adskillige oplevelser i forbindelse med interviews i TV og den trykte presse.
Spørgsmålene er så banale indimellem, at det nærmest skærer i hjernen, når man hører spørgsmålene og ikke mindst, at politikerne tager svarene alvorligt.
Kombinationen af banale spørgsmål og deraf følgende banale svar fører direkte til dén politikerlede, der efterhånden er så udbredt, at man kan begynde at frygte for demokratiets fremtid. Tidligere tiders erfaringer med politikerlede førte til sammenbruddet af den tyske demokratiske stat i mellemkrigstiden, med hvad deraf fulgte.
Journaliststandens medløben har antaget en anden dimension end dengang, men den er ikke mindre farlig.
Medløberiet nu om dage er ikke præget af forfølgelse af ideologiske mål, men af en afart af ukritisk journalistik, der altid forfølger et moralsk mål, som bestemmes af sensationsmulighederne.
Moralismens genkomst forvandles af medierne – ikke som retningsgivende etik, men udelukkende som forargelse.
Dét er det mest bekymrende i udviklingen, og resultatet er småborgerskabets forargelse over dette og hint. Man kunne ønske sig, at forargelsen kunne ændres til selvransagelse.
Hvem er i en position til at kaste den første sten?”
Skrevet af Kurt Wissendorf Møller fra Lystrup i Aarhus Stiftstidende d. 15. august
Kilde: Aarhus Stiftstidende
sof