Et regeringsindgreb uden penge til sygeplejerskerne vil medføre stigende kommunale lønudgifter.
Med en forskel på ca. 25% for samme arbejde i den offentlige som i den private sundhedssektor, er det forståeligt, at mange sygeplejersker søger over i den private sektor. Søgningen til den private sektor medfører ubesatte stillinger i den offentlige sektor. Hvis lønproblematikken ikke løses nu via de centrale løn forhandlinger, skubbes problemet med den ulige løn, videre til kommunerne. Kommunerne har pligt til at yde borgerne hjemmesygepleje.
Når kommunerne ikke kan besætte ledige sygeplejerske stillinger, er den eneste mulige løsning, at anvende væsentligt dyrere sygeplejerske-vikarer fra private bureauer. Dette medfører stigende lønudgifter for kommunerne og manglende kontinuitet hos borgerne. Et regeringsindgreb uden ekstra penge til sygeplejerskerne vil være ansvarsforflygtigelse, da lønproblematikken skubbes over på kommunerne.
Kommunerne kan kun finde de ekstra lønkroner ved at spare yderligere på ældre- og børne området, hvilket vil være ødelæggende for den offentlige sektor. .
Det er derfor ikke troværdigt, at sige man vil en stærk offentlig sektor, hvis man ikke forholder sig positivt til lønproblematikken. Hvis vi vil bevare en velkvalificeret offentlig sundhedssektor er det nødvendigt, at den også kan konkurrere på lønnen.
Der er derfor kun en løsning på konflikten og det er, at give sygeplejerskerne de velfortjente 15% mere - over de næste 3 år.
Med venlig hilsen
Ninna Thomsen (S)
Byrådsmedlem i
Syddjurs Kommune
Kilde: Grenaa Bladet
sof