Soenderhaldportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Vi tager fat med kødløse dage

På to store højskoler nede ved Kalø i Syddjurs har man besluttet sig for at tage et skridt mod en bedre verdensorden ved at indføre 2 kødfrie dage om ugen. Dette skridt begrunder forstanderne i det følgende:

”Klimakrisen kradser og verden fattes fødevarer. Derfor har vi pÃ¥ Kalø besluttet fremover at indføre to kødfrie dage om ugen for bÃ¥de medarbejdere og vore mange elever. Det er et beskedent bidrag, men hvis vi vil ændre verden til det bedre, mÃ¥ vi begynde med os selv. Og hvis andre følger trop, kan vi mÃ¥ske fÃ¥ rettet verdens skæve gang.
Argumenterne for at handle og at handle nu er overbevisende:
Hungersnød – der gÃ¥r fem kilo planteprotein til et kilo grisekød og 10 kg planteprotein til et kilo oksekød. For at følge med i den stadigt stigende efterspørgsel importerer de store fabriksbrug store mængder protein fra u-landene, hvor den lokale befolkning har mindre købekraft end de store industrielle landbrug. Selvom vi i Danmark ville kunne producere mad til millioner af mennesker, hvis vi prioriterede det, importerer vi mere protein, end vi eksporterer.
Sundhed – det stærkt øgede indtag af animalsk føde er ét af de store problemer i vores nuværende diæt, som har ledt til stærkt stigende forekomster af diabetes og overvægt, hjerte-kar-problemer og mange former for kræft. Det ville være uvurderligt for bÃ¥de menneskets og klodens sundhed, at vi fik markant langt mere frugt og grønt i vores diæt og langt mindre animalsk fedt og protein.
MiljøpÃ¥virkninger – fabriksbrugenes ubæredygtige skala har en nedbrydende virkning pÃ¥ miljøet. Husdyrproduktionen tegner sig for 10% af alle drivhusgasser, herunder 25% af alle udledninger af metangas. Den industrielle tilvejebringelse af foder til disse store husdyrhold har medført store udledninger af nitrat og ammoniak til land, luft og vand. For eksempel de Ã¥rligt tilbagevendende bundvendinger i indre danske farvande er et resultat af uhensigtsmæssige dyrknings- og produktionsmetoder i landbruget.
Vandmangel – forventes at blive én af de store udfordringer til den globale stabilitet i de kommende Ã¥rtier. Kødproduktionen kræver store vandmængder, og der gÃ¥r 100.000 liter vand til et kilo oksekød, hvor der gÃ¥r 500 liter til et kilo kartofler.
Vi vil i den kommende tid kontakte de andre højskoler og andre uddannelsesinstitutioner og opfordre dem til at følge trop. Klima- og fødevareproblemerne er alt for alvorlige til at overlade alene til politikerne. Derfor tager vi sagen i egen hÃ¥nd.”

Skrevet af Claus Ebbe Junker og Erik Boel, forstandere på hhv. Den Økologiske Landbrugshøjskole og Europahøjskolen (begge Kalø), i Randers Amtsavis d. 15. maj

Kilde: Randers Amtsavis

sof


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam