Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Store kommuner mest effektive

Hér på redaktionen er vi kede af, at vi ikke har opdaget et læserbrev, som tidligere amtsborgmester Kresten Philipsen havde i Jyllands Posten forleden. Det handlede om ét af vores yndlingsemner: fordele og ulemper ved små og store kommuner. Det er vi meget kede af (også fordi Philipsen argumenterede for bevarelse af både amterne og de små kommuner), men til gengæld kan vi så bringe et modsvar fra Frederiksbergs borgmester, der skriver:

”I Jyllands-Posten 18/8 har fhv. amtsborgmester Kresten Philipsen et indlæg om udgiftsniveauet i små og store kommuner. Han er utilfreds med, at JP på lederplads har argumenteret for større kommuner og en nedlæggelse af amterne. Den forhenværende amtsborgmester mener, at de store kommuner er overadministreret, herunder nævner han bl. a. Frederiksberg Kommune.
Påstanden er forkert. Ja, faktisk viser Indenrigsministeriets nøgletal det stik modsatte. I en undersøgelse af størrelseseffekter i kommunerne fandt Indenrigsministeriet, at de største kommuner er de mest effektive. En vigtig oplysning, når der diskuteres kommunalreform og den bedste løsning af opgaverne i forhold til borgerne.
For lidt polemisk at illustrere, hvad Kresten Philipsen måske forstår ved effektivitet, kan det nævnes, at Sønderjyllands Amt, som han jo har været amtsborgmester for, har administrative udgifter, der ligger i den dyre ende af skalaen, når man alene ser på de amtskommunale udgifter.
Dette kan den forhenværende amtsborgmester forvisse sig om ved at nærlæse Indenrigsministeriets nøgletal.
Frederiksberg Kommune er netop både primær- og amtskommune, og Frederiksberg Kommunes administrationsudgifter ligger væsentligt lavere end både landsgennemsnittet og de sønderjyske kommuner. Også dette viser Indenrigsministeriets nøgletal.

Det gode eksempel
Frederiksberg Kommune stiller gerne op som det gode eksempel på, hvor effektivt en kommune kan drives, når stordriftsfordelene udnyttes. Det gjorde vi f. eks. i forbindelse med etableringen af Bornholms Regionskommune, hvor vi viste, at hvis kommunerne på Bornholm blev drevet lige så administrativt effektivt som Frederiksberg Kommune, kunne de godt 40.000 skatteborgere på Bornholm slippe op til 50 mio. kr. billigere på årsbasis.
Netop de "tomme kalorier" i en lang række af de små kommuner og amterne er - udover en bedre opgaveløsning - et af hovedargumenterne for en kommunalreform, som gerne skal munde ud i større enheder.
Borgerne skal have værdi for deres skattekroner, og det får de til ikke til fulde i dag, når talen falder på det administrative område.”
Skrevet af Mads Lebech, borgmester (K), Frederiksberg Kommune, i Jyllands Posten d. 28. august

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam