Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Fastlåst model

En fremtrædende socialdemokrat på Christiansborg betvivler i det følgende, at man skulle kunne privatisere sig ud af alting. Han skriver:

”Kan markedskræfterne klare alting? Vil vi få et bedre velfærdssamfund, hvis vi fjerner folkevalgte fra vigtige velfærdsområder og sætter de offentlige tilbud på markedsvilkår og privatiserer store dele af den offentlige sektor?
Er kravet om effektivitet i modstrid med borgerindflydelse og en folkevalgt ledelse? Med andre ord: vil vi omlægge vort velfærdssamfund fra folkestyre til et supermarked for velfærdsydelser?

Centrale spørgsmål
Det er nogle af de centrale spørgsmål, som man må stille i forbindelse med hele debatten om en ny kommunal og regional struktur. Det er langt vigtigere spørgsmål at give svarene på end debatten om antallet af kommuner og amter, som fylder mest ude omkring. Det gælder især, fordi indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er meget mere optaget af at markedsføre og privatisere den offentlige sektor end en ny struktur med folkevalgte ledelser af det lokale og regionale demokrati.
Det kom senest til udtryk i JP 25/8, hvor Lars Løkke Rasmussen råt for usødet tilkendegiver, at partier, som ikke vil fjerne de folkevalgte fra vigtige velfærdsområder, efter hans udlægning ikke vil ændre noget.
Det fastslår indenrigsministeren, efter at Socialdemokratiets hovedbestyrelse har besluttet, at vort udgangspunkt for en ny struktur er, at ansvaret for vigtige velfærdsområder fortsat skal placeres hos direkte folkevalgte.
Borgerne skal have mulighed for hvert fjerde år at vælge nye folkevalgte, hvis man er utilfredse med dem, der hidtil har haft ansvaret. Beslutningerne skal træffes i fuld åbenhed for borgere og presse.

Konsekvente udfald
Indenrigsministerens konsekvente udfald imod socialdemokrater, der ønsker et folkevalgt demokrati, er bemærkelsesværdige, fordi Socialdemokratiet har signaleret, at vi er helt parate til at drøfte en ny struktur i forhold til både kommuner og amter.
Lars Løkke løber hermed - endnu en gang - fra det løfte, som statsministeren gav til Socialdemokratiets formand om, at der ikke på forhånd var en facitliste for en ny struktur.
Nu siger Lars Løkke, at alle, der holder fast i en folkevalgt ledelse af vore sygehusene, på forhånd vil sætte sig uden for indflydelse. Sundhedsområdet skal i indenrigsministerens fastlåste model sættes på markedsvilkår og fjernes fra en folkevalgt ledelse.
Det er måske ikke så overraskende. Indtil Farum-skandalen blev rullet op for offentligheden, var Lars Løkke og Venstres svar, at alt skulle udliciteres. Nu forsøger man at nå det samme resultat gennem markedsførelse. Det er næppe muligt med en folkevalgt ledelse. Derfor skal de folkevalgte fjernes fra sygehusene.
Det tror vi ikke, der kommer et bedre sygehusvæsen ud af. Det handler heller ikke om en ny struktur, men om liberalistisk ideologi, når den er værst.”
Skrevet af Ole Stavad, folketingsmedlem (S), kommunalpolitisk ordfører, i Jyllands Posten d. 28. august

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam